Цените на петрола от еталонните световни марки в петък се покачва заради опасенията от съкращаване на доставките от Венецуела и заплахата от въвеждане на санкции от САЩ срещу страната.

Натиск върху котировките оказва нарастването на запасите от суровината в САЩ до рекордни от 1983 година нива.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпнаха с 65 цената до $61,74 за барел. По време на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с 5 цена и в края на сесията цента им бе $61,09 за барел.

Американският еталон WTI с доставка март на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се покачва с 67 цента до $53,80 за барел. Вчера цената му се увеличи с $0,51, до $53,13 за барел.

Политическата и икономическата криза във Венецуела, както и заплахата за въвеждане на американски санкции срещу страната, включващи и доставките на петрол, дадоха подкрепа за подема на цените. Според анализатори на RBC Capital Markets, добивът във Венецуела през тази година може да се съкрати с 300-500 хил. барела на денонощие, а санкциите могат да увеличат това намаление с още няколко стотин хиляди барела.

В същото време енергийното министерство на САЩ изнесе данните за състоянието на запасите от суровината. През миналата седмица те са скочили с 7,97 млн. барела. Стоковите запаси от бензин са се увеличили с 4,05 млн. барела, а на други те дестилати са спаднали с 617 хил. барела.

Добивът на петрол в САЩ през миналата седмица е бил на същото равнище - 11,9 чл. барела на денонощие, оставайки на рекорден от 1983 година насам.