Правителството на Португалия има план за засилване на експортния сектор, с който се цели облекчаване от въздействието на пандемията на коронавирус. Целта е увеличаване на износа до 53% от брутния вътрешен продукт до 2030 г. от 44% през миналата година.

Амбициозният план е ще включва различни мерки, които да помогнат на фирмите да получат достъп до повече чуждестранни пазари, да диверсифицират износа и да наемат международно ориентирани специалисти. Той ще включва и линия за финансиране за увеличаване на чуждестранното търсене на португалски продукти, както и редица данъчни стимули.

"Изпадаме особено трудна ситуация и искаме да подобрим ситуацията в експортния сектор", заяви пред репортери Еврико Бриланте Диас, държавен секретар по интернационализацията."Искаме увеличение на броя на компаниите, които изнасят стоки с 20% до 25%", каза той.

Пандемията ще остави дълготрайни "белези" на икономиката на Португалия, чийто растеж процъфтява чрез износ и туризъм след икономическата и дълговата криза през 2010-14 г. Миналата година износът на стоки и услуги нарасна с 4,3% до рекордните 108,5 милиарда долара, което представлява 44% от БВП.

Световната търговия е спаднала с 18,5% през второто тримесечие на годината

Световната търговия е спаднала с 18,5% през второто тримесечие на годината

Картината можеше да бъде далеч по-лоша

Пандемията на коронавирус обаче доведе до рязък спад на износа, като централната банка на страната прогнозира, че ще спадне около 25% през 2020 г., най-вече защото туризмът се срива поради блокирането и липсата на туристи. Португалия има над 35 000 компании, които изнасят в чужбина. "Португалската икономика и португалският експортен сектор имат добри" основи "и в тази първа фаза до 2023 г. целта е да се върнат на същото ниво от това през 2019 г.", каза Бриланте Диас.

Междувременно Световната търговска организация (СТО) посочи в свой доклад наскоро, че глобалната търговия е засегната сериозно от ограниченията за внос.

Някои ограничения, като например тази за хирургическите маски, лекарства и медицинско оборудване в началото на пандемията, се отменят.

Световната търговска организация: Глобалната търговия ще се срине с между 13 и 32%

Световната търговска организация: Глобалната търговия ще се срине с между 13 и 32%

Тя ще се спада и през втората половина на годината, прогнозират от институцията

"Въпреки че пълното въздействие на пандемията все още не е отразено изцяло в търговската статистика, се очаква да бъде много съществено", заяви генералният директор на СТО Роберто Азеведо, представяйки доклада пред 164-те държави членки.

СТО заяви миналия месец, че прогнозите за второто тримесечие на 2020 г. показват годишен спад на световната търговия с около 18%.