Стокообменът на глобално равнище ще се срине през първото полугодие, показа последното издание на Goods Trade Barometer на Световната търговска организация (СТО). В момента неговата стойност е 87,6 пункта, което е значително под целевата тенденция от поне 100 пункта. "Това показва рязко свиване на глобалната търговия, което ще продължи и през второто полугодие", посочват от организацията.

Същевременно това е най-ниската стойност на барометъра в историята му. Той беше създаден през юли 2016 г. Прогнозата до края на годината е за понижение от между 13 и 32%, като размерът на свиването в голяма степен зависи от динамиките при коронавиурса. "Текущата стойност на барометъра представя първоначалната фаза на разразяването на коронавируса и показва, че дъното все още не е достигнато."

Икономиката на България през март: 18% спад в търговията, 11% в строителството и 5% в производството

Икономиката на България през март: 18% спад в търговията, 11% в строителството и 5% в производството

Данните за април ще покажат още по-голям срив

Най-голяма слабост показва индексът на аутомотив продуктите, който е на равнище от 79,7 пункта, породено от срива на автомобилното производство и на продажбите. Малко по-висок е бъдещият индекс на търговията, който с равнище от 83 пункта показва, че слабостта на стокообменът ще се задържи и в бъдеще, следван от индекса на контейнеровите доставки (88,5) и въздушната търговия (88).

Само два от компонентите на барометъра са в позитивна територия. Това са продажбите на електронни компоненти и земеделски суровини, съответно със стойности от 94 и 95,7 пункта, но и те са под тренда.

От СТО посочват нещо, което неведнъж сме коментирали в money.bg: "Търговията вече се забавяше през 2019 г., преди разразяването на пандемията, заради търговското напрежение и свиването на икономиките", посочват от институцията. "Статистиката на СТО показва, че през миналата година търговията се сви с 0,1%, което първото ѝ понижение на годишна основа от 2009 г. досега, когато светът се намираше в глобална криза."

A.P. Moller – Maersk предупреди за забавяне на търговията през 2020 г.

A.P. Moller – Maersk предупреди за забавяне на търговията през 2020 г.

Въпреки слабостта на пазара и високите цени на горивата през първото тримесечие, компанията постига положителни финансови резултати

За спад на търговските обеми предупредиха и от A.P. Moller-Maersk в последния си финансов отчет. Компанията е глобалният лидер по морски контейнерни доставки.