Сценарият за спад на долара, включително спрямо развиващите се валути, е напълно осъществим. Такава прогноза прави известният руски финансист Димитрий Бабин, цитиран от РИА Новости. Според него финансовата криза, в която е изпаднала американската икономика, е в полза на развиващите се пазари, които отбелязват по-бърз растеж.

Димитрий Бабин е експерт по фондовия пазар на BCS World of Investments

Според финансовия анализатор проблемите на американската валута се задълбочават от факта, че все повече инвеститори изтеглят средства в долари като сигурен актив.

"Тоест, всяка сериозна икономическа криза в САЩ, която е свързана с проблемите на американската финансова и икономическа система, в крайна сметка се разпространява и в много други икономики и пазари по света. И така доларът спира да е валута на убежището и защитен инструмент по време на волатилност на пазара", казва Бабин.

Руската рубла е най-подценената валута в света

Руската рубла е най-подценената валута в света

Според Big Mac индекса на The Economist

Според експерта, финансовата криза отвъд океана може да е от полза на една голяма и диверсифицирана икономика, каквато е руската

"Категорично това няма да е Китай, нито Еврозоната, която има свои собствени проблеми, които вече доведоха до Брекзит", твърди финансистът. 

Друг руски експерт, финансовият и фондов анализатор Степан Демура, твърди, че САЩ планират "подкопаване на обменния курс на рублата". Пред  "Вечерна Москва" той коментира, че доказателство за тезата му са действията на Вашингтон.

"Първо правите долара 87 рубли, след това 95 и после 125 и повече", каза експертът.

Централната банка на Русия: Дигиталната рубла не крие рискове за финансовия сектор

Централната банка на Русия: Дигиталната рубла не крие рискове за финансовия сектор

Банките в страната обаче смятат, че въвеждането ѝ може да им коства сериозни разходи

Към момента и на този фон американската икономика продължава да е по-силна. Това обаче няма да е за дълго, обобщава от своя страна Бабин. Според повечето руски иконмисти, за разлика от неясното бъдеще на долара, тенденции за "бърз колапс" на руската валута не се очертават.