Регионалният клон на руската Федералната антимонополна служба (ФАС) изпрати писма до собствениците на бензиностанции в Московска област с настояване да обяснят писмено защо цената на бензина и дизеловото гориво от началото на 2021 г. са увеличени, съобщава РИА Новости.

Ето какво гласи част текста на писмата, адресирани до собствениците, с който медията разполага:

"Службата на Федералната антимонополна служба на Московска област и в изпълнение на заповедта от 01.04.2021 г. - за засилване на контрола върху ценовата ситуация на пазарите на дребно на петролни продукти - извършва анализ на определянето на цените на дребно на бензиново и дизелово гориво, продавани на бензиностанции в Московска област ".

Освен това, ФАС моли собствениците на бензиностанции в Москва да представят на ръководството точни "писмени обяснения относно причините за увеличението на цените на горивата за периода от 01.01.2021 г. до днес. Всеки на увеличение на цената трябва да бъде описан конкретно.

Защо горивата в Европа станаха рекордно скъпи въпреки слабото търсене?

Защо горивата в Европа станаха рекордно скъпи въпреки слабото търсене?

Има няколко фактора, които тласкат цените нагоре

От пресслужбата на антимонополната служба са обяснили пред РИА Новости, че всички териториални отдели на регулатора извършват ежеседмичен мониторинг на цените на петролните продукти в Русия.

"Въпреки това, при настоящата ситуация при пазара на горива в страната, ФАС - Русия възложи на регионалните си бюра да засилят проверките, като обърнат специално внимание на ценовите промени при бензини AI-92, AI-95, както и на дизеловото гориво в бензиностанциите".

Разследването е насочено и към посредници, които не предоставят реална услуга, но в същото време увеличават цената на петролните продукти

От началото на годината цените на дребно на бензин в Руската федерация са се увеличили с 3,03%. В годишно изражение поскъпването е с 5,22%.