На прага на третата година на пандемията икономиката на САЩ вече се възстановява. Но за Вашингтон и Уолстрийт има едно притеснение - вторичният трус от Covid.

Вече високата инфлация вероятно ще се покачи още повече. Очакванията са ръстът да достигне 6,8%. Това би било най-високият процент, откакто Роналд Рейгън бе президент в началото на 80-те години на миналия век, пише Bloomberg.

По-високите цени донесоха високи приходи за американския бизнес, но за администрацията на Джо Байдън и за Федералния резерв все по-високата инфлацията изглежда все по-травмираща. Доверието в президента спада, а ФЕД вече обмисля политики за повишаване на лихвените проценти.

Какво се случи?

Правителството помогна за увеличаването на доходите по време на кризата, както никога досега и домакинствата отвориха портфейлите. Покупките им се фокусираха върху потребителски стоки и не толкова към услугите.

От там дойдоха и невижданите задръствания при товарните кораби край бреговете на Лос Анджелис. Търговците на употребявани автомобили пък повишиха значително цените. Недостигът на полупроводници забавя производството на нови автомобили.

Прогнозите на икономистите от преди година гласят, че инфлацията ще е в размер на 2%  за 2021 г. Пандемията понижи цените в началото и всички очакваха възстановяване. Прогнозата на председателя на ФЕД Джером Пауъл, че инфлацията ще бъде временна и не много голяма също не се сбъдва засега.

Американците разполагаха с достатъчно пари по време на кризата. Освен спасителния пакет от 2,2 трилиона долара през пролетта на 2020 г., през декември 2020 г. бяха одобрени още 900 милиарда долара, след това още 1,9 трилиона долара.

Потребителите не харчеха парите си във фитнеси, ресторанти, на почвики и там, където биха могли да хванат Covid-19, но за сметка на това започнаха да купуват повече стоки. Пристанищата се задръстиха, вносът на стоки бе толкова голя, колкото никога досега.

"Може да се каже, че потребителят от САЩ е този, който е причини този инфлационен импулс, като купува повече, отколкото глобалната икономика може да произведе", заключи Анета Марковска, главен финансов икономист в американската инвестиционна банка Jefferies.

Ръстът на стоките не се ограничи само до енергията. Цените на дървения материал скочиха с около 70% от началото на март до началото на май , а от там се нажежи и пазара на жилища, а цените на наемите скочиха и не са били толкова високи от две десетилетия.

Световните цени на храните също започнаха да се покачват с 27% през ноември на годишна база. Влияние за това оказаха лоши климатични условия, блокиране на вериги за доставки и т.н. Много се покачиха цените на кафето и пшеницата и на други зърнени култури.

Недостигът на работна ръка в САЩ дава на служителите власт, която не са имали от десетилетие насам

Недостигът на работна ръка в САЩ дава на служителите власт, която не са имали от десетилетие насам

Средно бизнесът е вдигнал бюджета си за заплати с 3% през 2021 г.

Планът на Байдън беше за инвестиции за няколко трилиона долари в грижи за децата и за чиста енергия. Някои от Конгреса обаче заявиха, че правителствените разходи са двигател на нарастващата инфлация и се въздържат да гласуват за повече от тях. Програмите бяха намалени.

Проучване на Мичиганският университет от ноември установи, че един на всеки четирима счита, че инфлацията е понижила жизнения му стандарт. Скокът в разходите за живот поставя светлината на прожекторите върху доходите.

Междувременно работодателите отчаяно искат да наемат още служители, а работниците се радват на силата си да могат да се договарят за висока заплата. Около 10 000 работници в Deere & Co. излязоха на протест за първи път от 1986 г. и си осигуриха увеличение от 10% на заплатите и по-добри пенсионни обезщетения.

Все пак някои икономисти прогнозират, че инфлацията ще спадне в някакъв момент следващата година. Енергийните пазари вече сигнализират за известно облекчение. Петролът се понижи с около 15% от края на октомври, което предвещава по-ниски разходи за гориво и транспорт през 2022 г.