Цените на петрола на практика са почти са неподвижни в четвъртък сутринта: стремителният ръст на добива в САЩ сдържа пазара и покачването на котировките.

Фючърсите за сорта Brent поевтиняват днес с 0,12 процента до $64,48 за барел.

В същото време американският еталон WTI се търгува по $58,06 за барел, на 0,05 процента под нивото от края на вчерашния ден.

В ход на предишната търговска сесия подкрепа за петролните котировки даде по-голямото то прогнозите съкращаване на запасите в САЩ. През миналата седмица те са се намалили с 6,50 милиона барела до общ обем 436,491 милиона, съобщи Управлението за енергийна информация (EIA).

Но заедно с това, по данни на американското енергийно министерство, производството на суровината в САЩ продължава да расте значително. През миналата седмица добивът на петрол е достигнал 9,79 милиона барела на денонощие, ниво близко до тава на най-големите производители в света - Русия и Саудитска Арабия.

Този подем на нефтодобива в САЩ подрива усилията на участниците в споразумението ОПЕК+ за съкращаване на глобалните запаси и добива, за да се балансира на търсенето и предлагането при по-високо ниво на цените.

Според министъра на петрола на Саудитска Арабия, цитиран от Ройтерс, световните запаси от суровината в първите месеци на 2018 г. няма да спаднат, даже може да се увеличат.