Следващият път, когато пуснете чешмата вкъщи или офиса, се замислете за следното нещо: колкото вода си налеете, още толкова вода изтича по пътя от водоизточника до чашата.

В началото на тази седмица столичното водоснабдително дружество „Софийска вода” АД съобщи най-новите данни за загубите на вода от канализационната мрежа. Те донесоха една добра и една лоша новина.

Добрата е, че загубите през последните 5 години намаляват. Лошата – че все още са твърде високи.

За да бъдем точни, 49.8% от подаденото количество вода в София изтича по пътя си към крайния клиент. През 2010 година то е било 60.4%.

Къде обаче е София спрямо останалите големи градове в света по този показател?

Доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от тази година изследва 48 града. По данни от 2012 година средната загуба на вода при тях е 21%.

Най-лошо е положението в Мексико, където над 40% от водата се губи, а в някои градове като Тустла Гутиерес достига 60% (това е и градът с най-много загуби в класацията).

Според новите данни за българската столица, която не е включена в глобалното изследване, тя би заела второ място след мексиканския първенец.

Тук е мястото да припомним обаче, че в цяла България остарялата водопреносна мрежа води до мащабни загуби на вода. В повечето големи градове те варират също като в София между 50 и 60%.

Има един български град обаче, който би „победил” по загуби дори и Тустла Гутиерес.

В Добрич загубите достигат 80%, според изказване на шефа на местното ВиК дружество, като спадат от 86% няколко години преди това. Въпреки че изследването на ОИСР далеч не включва всички страни в света, трудно можем да си представим някъде да има по-големи загуби.

Ето и класацията, в която България не присъства: