Наводненията в Германия нанесоха сериозни щети. Кабинетът на канцлера Ангела Меркел вече одобри пакет от 400 милиона евро за помощ в най-засегнатите райони в Западна Германия, пише Bloomberg. 

Средствата могат да стигнат до милиарди в дългосрочен план, смята финансовият министър Олаф Шолц, като по думите му щетите от последното подобно бедствие са за около 6 милиарда евро.

Федералното правителство ще предостави половината от средствата, а останалите ще бъдат от осигурени от засегнатите райони. Това са Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц. Парите ще дойдат от бюджета и ще бъдат разпределени между пострадалите граждани най-бързо, обеща Шолц.

Инфраструктурата: щети за 2 милиарда евро

Щетите, нанесени на инфраструктурата са огромни. Улици, пътища, жп-линии, мостове, антените на мобилните оператори, електро- и газопроводи - всичко това тежко пострада в регионите на бедствието. Министерството на транспорта смята, че щетите са на стойност 2 милиарда евро, пише Deutsche Welle.

Oколо 600 километра релси са тежко увредени, включително сигналната техника, семафорите и бариерите. Най-малко 20 локомотива и цели композиции остават извън строя за месеци напред. В долината на река Ар са разрушени поне седем жп-моста, затворени са редица железопътни линии. Разбитата пътна настилка и отнесените мостове ще затрудняват придвижването още дълго след като бъдат разчистени калта и наносите.

Има населени места, в които хората още нямат достъп до питейна вода, нарушено е и газоснабдяването. Може да са нужни месеци за възстановяване на прекъснатите газопроводи, което значи, че през есента и зимата много хора може все още да живеят на студено.