Цените на петрола спадат във вторник сутринта на фона на ниската търговска активност след дългия празничен уикенд в САЩ и Обединеното кралство.

Търговците останаха предпазливи преди гласуването в Конгреса на предварителната сделка за тавана на дълга на САЩ и срещата на ОПЕК+ по-късно тази седмица. Някои републиканци посочиха, че може да се противопоставят на сделката за повишаване на дълговия лимит, поддържайки пазарите на ръба, тъй като крайният срок 5 юни наближава, пише Тrading Еconomics.

Към 9:15 часа българско време юлските фючърси за европейския еталон Brent поевтиняха с $0,69 на лондонската борса ICE Futures до $76,37 за барел. В понеделник цената на този сорт се повиши с $0,12 (0,15%) до $77,07 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския петрол WTI към същия момент на Нюйоркската стокова борса спадна с $0,65, до $72,35 за барел. На 29 май основната търговия на борсата не се проведе поради празник в САЩ.

Вниманието на търговците все още е насочено към ситуацията с тавана на държавния дълг на САЩ. Остава само седмица до 5 юни - датата, която министърът на финансите Джанет Йелън определи като краен срок за повишаване на лимита за държавни заеми.

Гласуването в Камарата на представителите на проектоспоразумението, постигнато от президента Джо Байдън и председателя на долната камара на Конгреса, републиканеца Кевин Маккарти, е насрочено за 31 май. След това ще отиде в Сената за разглеждане.

Президентът Байдън лично призова законодателите да одобрят сделката.

Инвеститорите също се подготвят за срещата на участниците в споразумението ОПЕК+ на 4 юни. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман предупреди продавачите на къси позиции да "внимават" за потенциални последствия миналата седмица. Междувременно руският вицепремиер Александър Новак заяви, че не очаква нови мерки от ОПЕК+, тъй като групата току-що въведе съкращения на производството този месец.