Цените на петрола от еталонните световни класове продължават да спадат в сряда сутринта.

Инвеститорите се опасяват, че високите лихвени проценти на големите централни банки могат да имат отрицателно въздействие върху глобалния икономически растеж и съответно върху търсенето на горива. Очаква се Федералният резерв да повиши референтната си лихва с 25 базисни пункта през май, а Европейската централна банка се очаква да направи още три повишения през следващите няколко месеца, пише Trading Economics.

Ценовата динамика на петролния пазар показва ясно, че все още има известни опасения относно перспективите за търсене, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING.

Юнските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време струват $82,26 за барел, което е спад с $0,85 от цената им при затваряне на предишната сесия. Във вторник тези договори поевтиняха с $1,65 (почти 2%) до $83,12 за барел, което е най-ниското ниво от 31 март.

Цената на майските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) падна днес сутринта с $0,66 , до $78,57 за барел. В резултат на предходната сесия стойността на контрактите намаля с $1,7 (2,1%), до $79,16 за барел.

Пазарът не беше подкрепен дори от актуалните данни за промените в стоковите запаси от петрол в САЩ.

Търговските резерви от петрол в страната са намалели с 4,58 милиона барела миналата седмица, съобщи министерството на енергетиката в сряда. Експертите на S&P Global Commodity Insights очакваха намаление от едва 400 000 барела.

В същото време запасите от бензин са се увеличили с 1,3 милиона барела, а на дестилатите са намалели с 355 хиляди барела. Анализаторите прогнозираха намаляване на първия показател с 1,6 милиона барела, а на втория - с 600 хиляди барела.