Петролните цени в четвъртък продължават да растат въпреки опасенията, че търсенето ще намалее под натиска на продължаващото нарастване на заразените от COVID-19 по света, както и нов кръг от карантинни мерки в САЩ и други страни.

Обединените арабски емирства повишиха степента на напрежение в отношенията със своите петролни съюзници - Саудитска Арабия и Русия, държавата обмисля идеята за оттегляне от споразумението за ограничаване на добива ОПЕК +, предаде Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

"Това е необичаен ход, тъй като ОАЕ отдавна избягва публични конфликти, като предпочита да урежда споровете при затворени врати, без да привлича вниманието с политически дискусии ", отбелязва агенцията.

Януарските фючърси за сорта Brent днес сутринта (9,20 ч.българско време) поскпъват на лондонската борса ICE Futures с 0,11 долара до 44,45 долара за барел. В сряда Brent поскъпна с 0,59 долара (1,4%) - до 44,34 долара за барел.

В същото време декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) паднаха с 0,04 долара, до 41,78 долара за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с $0,39 (0,9%) - до $ 41,82 за барел.

През последните две сесии цените на петрола са се повишили с повече от 4% заради новините за успеха на опитите на няколко коронавирусни ваксини.

В четвъртък обаче пазарът пада заради новините за нови ограничения в Ню Йорк, който беше епицентърът на пандемията по време на първата вълна. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви временно затваряне на училищата и пълно преминаване на дистанционно обучение.

Като цяло в САЩ честотата на COVID-19 нараства и броят на смъртните случаи от коронавирусна инфекция вече надхвърля 250 000.

Комитетът на министрите за наблюдение на споразумението ОПЕК + (JMMC), който се събра по-рано тази седмица, отложи за две седмици приемането на препоръки, дали да се увеличи производството на петрол с 2 милиона барела на ден или по-добре да се изчака, въпреки че очевидни причини за повишено търсене или невероятен спад в предлагането не се очакват.

В същото време, според Bloomberg, противоречията в рамките на картела нарастват и например ОАЕ са недоволни от разпределението на квотите и обмислят възможността да напуснат пакта ОПЕК +.