Цените на петрола с референтните световни марки продължават да се понижават при търговията в четвъртък след съобщения, че ОАЕ са постигнали компромис със страните от ОПЕК +, което ще им осигури нова производствена квота.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се търгува по 74,00 долара за барел, което е с 0,76 долара под цената в края на предходната сесия. В сряда контракти също поевтиняха - с $1,73 (2,3%) - до $ 74,76 за барел.

Цената на фючърсите за американския еталон WTI за август при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е 72,26 долара за барел, което е с 0,87 долара под крайната стойност от предходната сесия. В хода на търговията в сряда тези фючърси поевтиняха с $2,12 (2,8%) - до $ 73,13 за барел.

ОАЕ постигнаха компромис с ОПЕК + , предаде Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Според тях страната е договорила нова базова линия за производство от 3,65 милиона барела на денонощие спрямо сегашните 3,17 милиона барела.

Сега ОАЕ ще подкрепят предложението на Саудитска Арабия за удължаване на сделката OPEC + до края на 2022 г., каза източникът на агенцията.

Също така, скоро трябва да бъде обявена нова дата за срещата на представители на страните от споразумението за ограничаване на добива ОПЕК +.

Ако страните могат да се споразумеят, тогава "страхът от мащабна битка" за дял от петролния пазар ще изчезне, заяви старши анализатор на пазара в The Price Futures Group Фил Флин, цитиран от MarketWatch. При липса на компромис участниците на пазара се опасяваха от колапса на сделката, което би довело до това ОАЕ и други участници в ОПЕК + да спрат да спазват производствените ограничения.

Според Флин, дори ако на ОАЕ е позволено да увеличат производството, нарастването на предлагането на световния пазар пак ще бъде минимално, като се има предвид сегашното ниво на търсене.

Междувременно търговците анализираха и ежеседмични данни на Министерството на енергетиката на САЩ за енергийните резерви на страната, които излязоха с час късно в сряда поради "технически проблем".

Търговските запаси от петрол в САЩ миналата седмица са намалели със 7,9 милиона барела до 437,58 милиона барела. Запасите от бензин са нараснали с 1,04 милиона барела до 236,54 милиона барела. Стоковите резерви от дестилати са се увеличили с 3,66 милиона барела до 142,35 милиона барела.

Намаления на търговските запасите от петрол в САЩ е отчетено за осмата седмица подред, което е най-дългият период на техния непрекъснат спад от януари 2018 година.