Цените на петрола спадат по време на търговията в петък сутринта след стабилно покачване предишния ден.

Към 9:25 часа българско време декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $1,09, до $95,87 за барел. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти се покачиха с $1,27 (1,33%) до $96,96 за барел.

Котировките на декемврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) всъщото време се понижиха с $1,08 до $88,00 за барел. Според крайните резултати от предишната сесия те се повишиха с $1,17 (1,33%) до $89,08 за барел.

Въпреки спада в петък, цените на петрола може да завършат седмицата с ръст на фона на резкия спад на долара, както и на данните за износа на енергийни ресурси от САЩ.

Междувременно инвеститорите остават предпазливи на фона на несигурна перспектива за търсене поради нарастваща инфлация, по-високи лихвени проценти и нарастващи рискове от рецесия, пише Trading Economics.

По-рано тази седмица стана известно, че търговските запаси от петрол в САЩ са се увеличили с 2,59 милиона барела през миналата седмица, докато анкетираните от Bloomberg експерти очакваха по-умерено увеличение - с 1,5 милиона барела.

Докладът на Министерството на енергетиката на САЩ също така съобщи, че стоковите резерви от бензин са намалели с 1,48 милиона барела, докато запасите от дестилат са се увеличили със 170 хиляди барела. Анализаторите прогнозираха спад на бензина с 1,5 милиона барела, дестилатите - с 1 милион барела.