Нов рекорд беше поставен от износа на минерали от Турция през миналата година, според изявление на министъра на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. По думите му данните показват, че и тази година предстои нов рекорд в сектора.

Според изявлението, направено от министерството, минният сектор е регистрирал износ на стойност 5,93 милиарда долара миналата година, предаде Daily Sabah.

Износът от сектора, който продължава да търси нови пазари и изнася продукти с добавена стойност към съществуващите пазари, се е увеличил с 19% от $2,82 милиарда до $3,36 милиарда през първите шест месеца на тази година, в сравнение със същия период на предходната година.

На първо място по износ е Китай със 713 млн. долара, следван от САЩ с 328 млн. долара и България с 214 млн. долара. Дьонмез отбеляза, че Турция е една от водещите страни в света по отношение на подземни богатства.

"Миналата година счупихме рекорда в историята на страната по износ на минерали. Данните показват, че и тази година предстои нов рекорд в износа на минерали", каза той.