Великобритания се съгласи постепенно да отмени данъка, който наложи върху американските технологични гиганти като Google и Facebook, пише The Guardian. По този начин предотврати заплахата от ответни мита от страна на САЩ.

Сделка между двете страни обаче ще запази данъка върху цифровите услуги до 2023-а година, когато ще се водят преговори за нов вид глобална данъчна система.

130 държави в света са "за" глобален корпоративен данък. Но Естония не е сред тях

130 страни в света са "за" общ корпоративен данък. Но тази малка държава от Европа не е сред тях

А причината за това не е в желанието на държавата да запази ниска ставка и да привлича инвеститори

Великобритания, САЩ, Австрия, Великобритания, Франция, Италия и Испания постигнаха споразумение за прехода от национални данъци за цифровите услуги, оспорвани от Вашингтон, към ново глобално данъчно споразумение. То беше постигнато, след като 136 държави се договориха за план, според който големите мултинационални компании плащат данъци в страните, в които правят бизнес и се ангажираха с минимална ставка на корпоративния данък от 15%.

Данъкът за цифрови услуги в Обединеното кралство беше въведен през април миналата година и начислява 2% от брутните приходи на всички дигитални гиганти. Вчера от британското Министерство на финансите заявиха, че са убедили Вашингтон да не налага мита в "отмъщение" за данъка, който в крайна сметка засяга най-силно именно американските компании. 

Ирландия се отказва от глобалния план за минимум на корпоративния данък

Ирландия се отказва от глобалния план за минимум на корпоративния данък

Ще остави своята ставка в размер на 12,5%

В замяна на това обаче, Великобритания се съгласи да премахне данъка навреме в полза на ново глобално решение.

"Всъщност, това винаги е било намерението на Великобритания", заявиха от Министерството на финансите.

Великобритания заема основна роля в усилията за международно решение на предизвикателството за данъчното облагане на технологични международни компании от близо десетилетие насам. Това е и ключовият приоритет на британското председателство на Г-7. Дискусиите ще продължат и през следващите месеци, докато световните лидери решат как точно да въведат новия данъка.

Как глобалният корпоративен данък ще засегне бизнеса в България?

Как глобалният корпоративен данък ще засегне бизнеса в България?

Гост в предаването Money.bg е Виктор Митев, съдружник в консултантската компания EY Bulgaria