През последния месец темата за глобалния корпоративен данък е на невен ред, както за политиците, така и за бизнеса. В началото на юни финансовите министри на страните от Г7 сключиха неформално споразумение за въвеждането на такъв налог в рамките на 15%.

Въвеждането на подобен глобален корпоративен данък би означавало, че страните със ставка, която е под 15 на сто, ще трябва да я вдигнат поне до тази граница. За останалите, в които налогът е над този праг, няма да се налага да правят промени, т.е. няма да бъдат принудени да намалят ставката до 15 на сто.

Идеята беше предложена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, а сред най-големите ѝ поддръжници е Белият дом. Целта е с тази промяна да бъде избегнато прехвърлянето на приходи от големите мултинационални компании към т.нар. данъчни райове, като Ирландия, например.

И докато 130 страни в света вече са дали условно съгласието си за този план, една малка европейска държава все още остава на противоположния полюс.

Как глобалният корпоративен данък ще засегне бизнеса в България?

Как глобалният корпоративен данък ще засегне бизнеса в България?

Гост в предаването Money.bg е Виктор Митев, съдружник в консултантската компания EY Bulgaria

Засега Естония не подкрепя идеята за глобален корпоративен данък, а причината за това не е да запази ниска ставката на този налог, за да може да привлича чуждестранни инвеститори. Всъщност в момента налогът за балтийската икономика е в рамките на 20 на сто.

"Ние сме изключително прозрачни що се отнася до данъчната система. Не играем ролята на данъчно убежище", посочва естонският президент Карести Калюлайд в интервю за CNBC. "Не сме откраднали нито един долар под формата на данък от която и да е държава в света", казва още тя.

Общо около 15 държави не подкрепят предложението за глобален корпоративен данък, след които са Бермуда, Каймановите острови и Британските Вирджински острови, като и трите са данъчни райове.

Държавният глава на Естония коментира още, че страната иска повече информация, за да вземе окончателно решение по темата. "Имаме нужда от дебат за това как точно този данък ще работи, за да видим дали нашата система ще отговори на новите изисквания или ще са необходими промени", обяснява още Карести Калюлайд.

"Тъй като не знаем какви са изискванията, все още не можем да подпишем", допълва тя.