Европейската комисия не е против да се обсъждат енергийните проблеми на България, стана ясно днес.

Това обаче в никакъв случай не трябва да става с оглед евентуално задействане на вече спрените блокове, заяви за БТА Феран Тараделас, говорител на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс (на снимката), цитиран от БНР.

Ако има проблеми в производството на електричество след затварянето на двата блока, българската страна може да ги постави също по време на Съвета по енергетика на Европейския съюз на министерско равнище в средата на февруари.

Европейската комисия е отворена за всякакви обсъждания, стига да не се иска ново пускане на двата затворени блока на АЕЦ "Козлодуй", са потвърдили от ЕК.

Надявам се, разбирате, че не е добре за България да иска преразглеждане на договорености, залегнали в присъединителния й договор към Европейския съюз. Договорите са за това - да се спазват, изтъкна Феран Тараделас.

Европейската общност за ядрена енергетика ЕВРАТОМ е отпуснала заем от 212.5 милиона евро за АЕЦ "Козлодуй", за да бъдат подобрени блокове 5 и 6 на централата и повишена тяхната натовареност.

Тази натовареност, която сега е 50,9 на сто от възможната, трябва да достигне 85 на сто след използването средствата по заема, или двата блока трябва да произвеждат 1700 мгв електроенергия годишно.

При това положение разликата между количествата произведена електроенергия преди затварянето на блокове 3 и 4 и след увеличаване на натовареността на блокове 5 и 6 трябва да е само 250 мгв по-малко.

Според ЕК това не е толкова значително количество.