Песимист съм, че ще останем само със заложените в бюджет 2007 загуби в приходната част от ДДС, заяви днес по Дарик радио Петър Кънев, зам.-председател на икономическата комисия в НС.

В момента заложението загуби са не повече от 400-450 млн.лв, каза той, но тази цифра изглежда доста оптимистична, каза Кънев.

Загубите в приходната част на бюджета от ДДС са гарантирани, след като влезем в ЕС. Отпада митническият контрол на границите с Гърция и Румъния, а и новият Закон за ДДС е доста по-либерален при събиране на данъка.

Беше видно, че преди 2 години десетте страни, които влязоха в ЕС, масово претърпяха загуби в приходната част на бюджетите си от ДДС, допълни Кънев.

По неговите думи в Полша тези загуби първата година са били около 20 %, за Унгария -10%, но пък Чехия е отчела плюс от 5% в приходната си част.

Петър Кънев отказа да назове очаквана цифра за загубите, но заяви, че това ще зависи от финансовото управление и организацията на правителството.

Според председателя на икономическата комисия Йордан Цонев обаче, няма съществени фискални рискове за бюджет 2007 и много хора неправилно подценяват приходната му част.

Бившият финансов министър Милен Велчев заяви по Дарик, че няма по-удачен момент от този при влизането ни в ЕС, за намаляване на корпоративния данък.

Така се превръщаме в най-конкурентноспособната дестинация за привличане на инвестиции, беше категоричен той.

На извънредно заседание в понеделник Министерският съвет ще разгледа проектозакона за държавния бюджет на България за 2007 г., както и проекторешение за приемане на разходни тавани по първостепенни разпоредители с бюджетни кредити за периода 2007 - 2009 година.