Най-голямата слънчева централа в света, която се намира в пустинята в северозападния Синдзян, вече е свързана с мрежата на Китай.

Соларната ферма е с мощност 5 гигавата (GW) с площ от над 800 300 декара е извън столицата на Синдзян Урумчи. Според съобщение на държавния регулатор на активите, който цитира Power Construction Corp of China слънчевата централа е заработила в понеделник.

Соларната ферма ще генерира около 6,09 милиарда киловатчаса (kWh) електроенергия годишно. Ако приемем, че електромобил консумира около 3000 kWh годишно, 6,09 милиарда kWh биха могли да захранват 2,03 милиона електрически коли годишно.

Как едно индианско племе изгражда соларна централа за $1 милиард в САЩ

Как едно индианско племе изгражда соларна централа за $1 милиард в САЩ

Очаква се строителството на Sun Bear да започне по-късно тази година

Тази слънчева централа в Синцзян е част от огромния замислен проект на Китай. Това е план за инсталиране на 455 GW вятърна и слънчева енергия. Проектите са разположени в слабо населени, богати на ресурси локации и изпращат генерираната от тях енергия към големите градове, като например на източното крайбрежие на Китай.

Летище "Истанбул" планира да е първото, захранвано изцяло от слънчева енергия

Най-натовареното летище в Европа планира да е първото, захранвано изцяло от слънчева енергия

Планира се фотоволтаичната електроцентрала да произвежда 340 милиона киловатчаса енергия годишно

В момента страната оперира трите най-големи соларни парка в света по капацитет. Соларните ферми Ningxia Tenggeli и Golmud Wutumeiren, е всяка с капацитет от 3 MW и работят.

Синдзян е важен и играч в света на слънчева индустрия. Освен че градът разполага с огромни слънчеви и вятърни паркове, той е и основен център за производството на полисилиций - суровина, използвана в производството на слънчеви панели.

Турция официално откри най-голямата слънчева електроцентрала в Европа

Турция официално откри най-голямата слънчева електроцентрала в Европа

Съоръжението обхваща площ от 20 милиона квадратни метра

Въпреки това докладите и твърденията относно отношението към уйгурските мюсюлмани и други етнически малцинства в региона доведоха до призиви за повече прозрачност и етичност във веригата на доставки, пише изданието Elektrek.