Реалният разполагаем доход във Великобритания е нараснал с едва 0,2% през третото тримесечие на 2017 г. Основна причина за слабото повишение е слабият паунд, който забързва инфлацията, пише BBC.

Потребителските разходи са се повишили с едва 1% през трите месеца, най-слабият ръст от над пет години насам. Откакто Великобритания гласува на референдум да излезе от Европейския съюз, паундът загуби част от стойността си, правейки вносните стоки по-скъпи.

През третото тримесечие икономиката на Острова е нараснала с 0,4%. Инфлацията през ноември е била 3,1%, но повишението на възнагражденията е с по-бавен темп - 2,3% през трите месеца до октомври, спрямо година по-рано.

Националната статистика показва, че разходите на домакинствата са надвишавали приходите им през четири поредни тримесечия, показвайки, че британците най-вероятно бъркат в спестяванията си, за да покрият разходите си. Подобно поведение не е отчитано за толкова дълъг период на време от 1987 г., когато е започнало събирането на статистическа информация.

Международният валутен фонд очаква през годината икономика на Великобритания да нарасне с 1,6%, а следващата година да забави леко темп и да се разшири с 1,5%.