През последните две седмици вместо да се стигне до споразумение между САЩ и Китай, както се очакваше, двете държави си "размениха" нови мита. От Вашингтон обявиха, че ще увеличат тарифите върху китайски внос в размер на 200 милиарда долара от 10 на 25% и ще добавят нов списък със стоки за 300 милиарда долара.

От своя страна властите в Пекин заявиха, че ще отвърнат с мита в размер на 25 на сто върху американски внос за около 60 милиарда долара. Промените трябва да влязат в сила от 1 юни.

Част от засегнатия внос ще бъде този на американски втечнен природен газ (LNG). Китай вече е намалил импорта на суровината от Щатите.

Според данни на Reuters през 2018 година към азиатската страна са пътували 27 танкера, натоварени с американски втечнен газ. За предходната 2017 година те са били 30. Нещо повече - по-голямата част от танкерите са отплавали за Китай преди разразяването на търговската война.

Според специализираното издание OilPrices неизбежно с повишаването на митата до 25% доставките ще се свият или дори ще бъдат спрени напълно. Въпреки това вероятно второстепенни доставчици ще се възползват от това и ще внасят американски газ, който след това ще препродават на Китай.

Един от най-големите печеливши от задълбочаването на търговския конфликт в това отношение е Русия. Малко след като Пекин обяви, че ще отговори с контрамита на Щатите, ръководството на руския гигант "Новатек" посочи, че планира да увеличи добива си на втечнен газ до 70 милиона метрични тона годишно до 2030 година.

Предишната цел беше до този период обемът да нарасне до 57 милиона метрични тона на година.

Ако "Новатек" успее да постигне тази цел, Русия може да се превърне в третият най-голям производител на LNG и дори да изпревари САЩ в това отношение през следващото десетилетие. Към момента Австралия и Катар са най-големите износителки на втечнен газ.