Горещото рали на Bitcoin направи остър завой през почивните дни, създавайки притеснения, че поскъпването на криптовалутата губи инерция, пише Bloomberg.

Най-старата и голяма криптовалута падна с до 18% в неделя и понеделник до дъно от $33,5 хил. — най-значимият двудневен спад от май 2020 г. На 8 януари bitcoin докосна връх от $42 хил. Общо около $170 млрд. бяха заличени от пазарната капитализация на криптовалутите, според изчисления на CNBC.

"Все още не е ясно дали това е началото на по-голяма корекция, но е възможно", според Виджей Айар, директор бизнес развитие в криптоборсата Luno в Сингапур.

През 2020 г. курсът на криптовалутата спрямо щатския долар се учетвори, припомняйки манията от 2017 г., когато bitcoin също така бързо изтри голяма част от стойността си.

Трейдър: Bitcoin може да достигне пик в началото на януари

Трейдър: Bitcoin може да достигне пик в началото на януари

Това ще бъде възможност за евтини покупки, смята той

Привържениците на bitcoin казват, че този път ситуацията е различна, тъй като интерес вече има и от големите институционални инвеститори, която приемат криптовалутата за легитимна защита срещу инфлационния риск и отслабването на щатския долар. Други твърдят, че ралито е подхранено от фискалните и монетарни стимули и няма твърда основа.

"Bitcoin почти със сигурност се намира в балон и настоящият темп на растеж не е устойчив", според Хауърд Уанг, съосновател на Convoy Investments.

Това не е първият по-значителен спад на bitcoin в рамките на настоящия бичи пазар и криптовалутата може да се възстанови отново и да полети до $44 хил. "преди истинската корекция", според Айар.

Към 8:00 часа българско време bitcoin възстанови част от загубите и се търгуваше за $34,8 хил. Ether се обменя срещу $1 093, спад от 17% за 24 часа.Спадът бе предшестван от най-горещата седмица за криптовалутите от декември 2017 г. насам. Bloomberg Galaxy Crypto Index, , който следи bitcoin, ether и още три дитигални валути, се покачи с 43% по-рано през седмицата.

Благовест Белев: Цена над $100 000 за bitcoin не трябва да ни учудва

Благовест Белев: Цена над $100 000 за bitcoin не трябва да ни учудва

Настоящата финансова система е умираща. За година има 25% увеличение на доларовата маса и цените скоро ще се адаптират, казва експертът пред Money.bg

Пазарите в САЩ също се отдръпват

Фючърсите на американските акции също отбелязаха спад рано в понеделник, предава CNBC. Dow Jones Industrial Average изтри 130 пункта, S&P 500 падна с 0,5%, а Nasdaq 100 — с около 0,3%.

Пазарите приключиха първата пълна седмица на 2021 г. с рекордни върхове, като неглижираха събитията в Капитолия и се съсредоточиха върху допълнителните фискални стимули, които се очакват след победата на демократите.

Политическото напрежение ще продължи и тази седмица, като остава да видим как ще реагират пазарите. Демократите се готвят за втори импийчмънт на президента Доналд Тръмп, като засега изчакват реакция на вицепрезидента Майк Пенс.Анализатори предупреждават, че след горещото рали в края на 2020 г. и началото на 2021 г. корекция на пазарите от настоящите високи нива става все по-възможна.