Щатският долар продължава да отслабва във вторник спрямо еврото и паунда, оставяйки стабилен към йената. Оптимизмът, свързан с възможността за ранно одобрение на коронавирусната ваксина в САЩ, отслабва привлекателността на американската валута като безопасен актив сигурно убежище.

Медиите съобщиха , че президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да заобиколи нормалните регулаторни стандарти, за да принуди одобрението в страната на експериментална ваксина, разработена от AstraZeneca Plc и Оксфордския университет преди президентските избори през ноември.

Преди това Администрацията по храните и лекарствата (FDA) официално разрешава използването на кръвна плазма, взета от хора, които са имали коронавирус за лечение на заразени пациенти. "Постоянен поток от новини за напредъка в лечението с коронавирус или разработването на ваксини подкрепя апетита за риск", цитира Bloomberg старши анализатор Едуард Моя.

Общата валута днес сутринта расте спрямо американската с 0,23% до $1,1815 з а едно евро в сравнение с $1,1788 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американските пари по отношение на японските се повиши с 0,02% - до 106 йени за долар срещу 105,98 йени за долар в понеделник.

Еврото също се покачва спрямо японската валута с 0,25%, до 125,23 йени срещу 124,92 йени за евро при вчерашното затваряне на търговията.

Британският фунт стерлинг се покачва към долара с 0,32%, до $1,3105 за едни паунд в сравнение с $1,3063 за паунд в края на предишната сесия.

А спрямо европейската единна валута, британската лира поскъпва с 0,09% - до 1,1092 евро за паунд срещу 1,1082 евро за паунд при приключване на търговията в понеделник.

Австралийският долар добави 0,15% към цената си спрямо долара и се търгува на ниво $0,7174.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,1% при търговията във вторник. По-широкият WSJ Dollar Index, който проследява динамиката на долара спрямо 16 валути, също загуби 0,1%.

Вниманието на инвеститорите и търговците тази седмица е насочено към речта на председателя на Федералната резервна система на САЩ (ФРС) Джером Пауъл на събитието на Федералната резервна банка в Канзас Сити. Симпозиумът ежегодно събира в Джаксън Хоул ръководителите на световните централни банки, финансовите министри, учени и участниците на финансовия пазар. Тази година събитието ще се проведе онлайн на 27-28 август. Темата му е "Преминаване към следващото десетилетие: последиците от паричната политика". Очаква се Пауъл да говори основно за започнатото дългосрочмно преразглеждане на стратегията на Фед.

Китайският юан поскъпна във вторник след информация за телефонен разговор между представители на администрацията на САЩ и вицепремиера на Държавния съвет на КНР Лю Хе. В съобщение, публикувано на уебсайта на търговския офис на САЩ, се отбелязва, че търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин отбелязват напредък в прилагането на първата фаза на търговското споразумение между САЩ и Китай след телефонен разговор с Лю Хе.