Европейската комисия заяви на пет страни, включително Италия и Франция, че проектобюджетите им за 2020 г. рискуват нарушаване на фискалните правила на еврозоната, предава Bloomberg.

Освен до правителствата в Рим и Париж, писма бяха пратени и на Испания, Португалия и Белгия. С тях Брюксел изисква повече яснота за плановете на правителствата за бюджетите за следващата година.

Писмото до френския финансов министър Бруно ле Мер казва, че Франция не изпълнява препоръките на ЕС за подобряване на структурната бюджетна позиция и за ограничаване на увеличаването на разходите.

Макрон обеща увеличения на минималната заплата и данъчни облекчения

Макрон обеща увеличения на минималната заплата и данъчни облекчения

в опит да усмири протестиращите президентът обяви нов пакет социални разходи

През последните месеци президентът Еманюел Макрон увеличи значително разходите и намали данъците в отговор на протестите, които разтърсиха страната в началото на годината. Самата Комисия трябва да проучи проектобюджетите на всички 19 държави и да изрази мнението си дали те отговарят на правилата на ЕС през ноември. Писмата, изпратени от петте държави, не означават задължително, че бюджетите ще бъдат отхвърлени. Миналата година Комисията писа на 6 държави и в крайна сметка изиска промени само от Италия.

Този път новото правителство в Рим иска да избегне спор с Брюксел. Но администрацията на премиера Джузепе Конте обеща експанзационен бюджет, заради който структурният дефицит на страната (без еднократните мерки) ще се увеличи с малко през 2020 г. Това ще изиска малко гъвкавост от страна на Комисията. Рим обеща да отговори до сряда.

Белгия, Испания и Португалия са поискани за повече подробности, тъй като в проектобюджетите им няма заложени промени в политика - стандартна практика за държавите, които са изправени пред избори. Но според правилата на ЕС никоя страна не може да има дефицит по-голям от 3 процента от брутния вътрешен продукт или дълг над 60 процента от икономиката. И правителствата трябва да си поставят годишни цели за намаляването на задълженията.