Президентът Емануел Макрон призна, че не е чувствителен към тревогите на обикновените хора и обеща нови социални разходи в опит да усмири протестното движение на "жълтите жилетки", съобщи Bloomberg.

В изявление, излъчено в понеделник вечерта по френските ради оти телевизия, той призова компаниите да платят на работниците си бонус за края на годината, който няма да бъде обложен с данъци, също така той обеща да прекрати облагането на извънреден труд и заяви, че правителството ще финансира увеличение на минималната работна заплата (със 100 евро на месец ) и ще премахне противоречивия данък върху пенсиите под 2000 евро на месец.

"Чувствам в много отношения, че гневът на жълтите жилетки е оправдан", каза той в първото си публично изявление от седмица. Франция е изправена пред "състояние на социално-икономическо извънредно положение", добави той.

Франция вече е страната с най-високи данъци в света

Франция вече е страната с най-високи данъци в света

Данъчната тежест във Франция достигна цели 46,2% от БВП

Планът на Макрон за трансформиране на Франция в по-гъвкава, конкурентоспособна и високотехнологична икономика, подходяща за 21-ви век, е изложен на риск, тъй като среща съпротива от движението на "жълтите жилетки". Първите индикации от активисти са, че протестите ще продължат въпреки усилиятана президента.

'Голяма крачка'

"Той хвърля пясък в очите ни, не мисля, че това ще завладее французите", заяви Христоф Шаленкон, организатор от южната част на Франция, по телевизията LCI. Джереми Климент, друг лидер на движението, заяви, че обещаниета са "положителни, това е голяма крачка напред", но те все още не се адресират необходимите по-дълбоки реформи.

"Жълтите жилетки" удариха икономиката на Франция

"Жълтите жилетки" удариха икономиката на Франция

Протестното движение е особено унищожително за няколко сектора точно преди празниците

Протестиращите, които блокират пътищата близо до Страсбург, Тулуза и Орлеан, заявиха пред репортери на френските медии, че ще поддържат блокадите си.

Говорителите за крайно десните "Национален сбор" и крайно лявата "Непокорна Франция", двете партии, които най-енергично се опитаха да се възползват от протестите, също заявиха, че мерките са недостатъчни, както и ръководителят на един от двата най-големи съюза на Франция.

"Президентът не разбра нищо от гнева там на улиците", заяви лидерът на синдикалната организация General Confederation of Labour (Confédération générale du travail, или CGT) Филип Мартинес.

Преброяване на разходите

Макрон не каза колко ще струват мерките като цяло, въпреки че допълнителните пари за работниците, които са на минимална заплата, ще засегнат 1,6 милиона души. Това и липсата на данък върху извънреден труд ще бъдат въведени в началото на годината, не задължително на 1 януари.

Френският бюджетен дефицит вече се очаква да достигне 2,8% през следващата година, близо до 3-процентовата граница, наложена на страните от еврозоната. А тази прогноза дойде преди правителството да оттегли увеличението на данъка върху горивата, планирано за следващата година, и размириците да отслабят ръста. Допълнителните разходи могат да поставят европейските бюрократи в неловката ситуация да искат, подобно от Италия и от Франция да постигне дефицит, по-малък от 2%.

Франция срещу Италия в съревнование за най-лош бюджет за 2019 г.

Франция срещу Италия в съревнование за най-лош бюджет за 2019 г.

По-различна ли е Франция от Италия по отношение на фискалната си политика?

Нарастването на минималната работна заплата със 100 евро представлява обединение на всички бъдещи увеличения, планирани от януари до октомври 2021 г.

Движението на "жълтите жилетки" започна в началото на ноември с протести срещу нарастващите разходи за гориво, причинени отчасти от данъците върху въглерода, наложени от Макрон. След това то се премести в социалните мрежи и като набра скорост, поддръжниците започнаха на 17 ноември да блокират пътищата.

Тъй като демонстрациите набраха сила, техните искания също се разшириха, като се превърнаха в по-широка реакция срещу падащият жизнен стандарт и управлението на самия Макрон. Протестното движение няма лидер и отказва да се асоциира с политическа партия.

Избран за петгодишен мандат с мнозинство в парламента и без междинни избори Макрон трябва да е безопасна за момента. Но способността му да продължи с амбициозната програма за реформи, ще зависи от това как обществеността реагира на изявлението в понеделник вечер.

Макрон прие, че в миналото може да е изглеждал незаинтересован. "Възможно е да съм ви накарал да мислите, че не споделям тревогите ви, че приоритетите ми са други ", каза той. "Може би съм казал думи, които са нараняват."