Икономиката на Франция се очаква да се забави до стойности близи до застой в последното тримесечие, тъй като вълните от антиправителствени протести удариха бизнес активността, изчисли централната банка в понеделник, понижавайки перспективите си, съобщава Reuters.

Централната банка прогнозира, че втората по големина икономика в еврозоната ще достигне ръст от само 0,2% през настоящето тримесечие спрямо предходното, което е спад от 0,4% от последните прогнози и темпа през третото тримесечие.

Ръководителите, анкетирани за месечния индикатор на централната банка на бизнес климата, заявяват, че протестите, които засегнаха веригите за доставки и продажбите на дребно, бяхаса се отразили негативно на икономическата активност като цяло през ноември.

Индикаторът за бизнес климата за производствения сектор се понижи до четиримесечно дъно от 101 пункта през ноември от 102 пункта през октомври, като компаниите в автомобилната и хранително-вкусовата промишленост са най-засегнати от протестите.

Производственият капацитет при промишлеността падна до най-ниската точка от май, а производството, доставките и наеманетона нов персонал са в застой, сочи проучването.

Междувременно показателят за сектора на услугите беше стабилен на 102 пункта, въпреки че фирмите заявиха, че общото търсене е на най-ниски нива от август 2016 г. с ресторантьорския, автомобилилостроителния и транспортния сектор, отчитащи особено слаби резултати.

Секторът на търговията на дребно е в колапс, след като протестиращите окупираха централните улици на Париж в ключови дни преди празниците. Френската федерация за продажби на дребно оценява, че секторът е загубил около 1 милиард евро приходи.

Протестите на "жълтите жилетки", бяха резултат от планираните увеличения на данъка върху горивата, (сега отменени от правителството), а протестиращите заявяват, че повишенията щяха да са още едно допълнение към високите разходите за живот в момент на слаб растеж на заплатите.

Протестното движение нанесе щети, невиждани от студентските бунтове през 1968 г.

Преди протестите икономистите очакваха ръстът на френската икономика да се повиши през втората половина на годината, заради намаляването на някои данъци, чиито ефект се трябваше да се усети и да повиши покупателната способност и потреблението.