В своя годишен доклад Бундесбанк отбелязва, че германската икономика е в добра форма, тъй като прогнозата за търсенето на вътрешния пазар остава позитивна.

Икономическите перспективи пред еврозоната също не са толкова зле, колкото се обрисуват понякога, посочват още от Централната банка.

Постепенно възстановяване на еврозоната вероятно ще продължи през тази и през следващата година, отбеляза президентът на Бундесбанк и член на Управителния съвет на ЕЦБ - Йенс Вайдман при днешното представяне на доклада.

В същото време обаче има повишаване на икономическата несигурност в Китай и дори в САЩ, въпреки че няма признаци за "рязко влошаване" на втората най-голяма икономика в света.

Според Бундесбанк подновеният спад на цените на петрола е в тежест за световната икономика, но е "несъмнено положителен" за еврозоната, тъй като подобрява спестяванията на потребителите както в Германия, така и в цялата еврозона с около 0,5% от БВП. 

Що се отнася конкретно до Германия, Бундесбанк също обрисува предпазливо оптимистична картина. Тази година вероятно ще видим оживено вътрешното търсене, което да подхрани  икономическа активност и тя безспорно ще остане във възходяща траектория през 2016-а година въпреки слабо повишение на рисковете, каза Вайдман, цитиран от bnr.bg.

В годишния доклад на централната банка се отбелязва, че заетостта в страната е достигнала рекордно ниво през миналата година, докато безработицата е продължила да се понижава, спомагайки за осезаемо увеличение на реалните доходи с 2,2 процентни пункта.

Според Бундесбанк държавните разходи за бежанците могат да достигнат сумарно 0,75% от БВП на Германия до 2017 година, като това ще представлява важен стимул за икономическия растеж, тъй като притокът на емигранти има възможност да повиши производствения потенциал на страната с около 0,25% през тази и следващата година.

Йенс Вайдман не пропусна да изрази за пореден път своята резервираност относно възможността за по-нататъшна стимулираща политика от страна на ЕЦБ, имаща за цел борба с много ниската инфлация в еврозоната.

Според него би било опасно да се игнорират дългосрочните рискове и страничните ефекти от вече силно разхлабената парична и лихвена политика на ЕЦБ. Той не споделя широко разпространеното притеснение, че много слабите темпове на инфлация се пренасят върху икономиката чрез по-нисък ръст на заплатите.

Коментарите от може би най-яростния критик на прекалено стимулиращата политика на ЕЦБ представляват допълнително доказателство, че шефът на банката Марио Драги може би ще трябва да извърви доста труден път, за да спечели единодушие в Управителния съвет за всяко едно по-нататъшно усилие за разширяване на паричните и лихвени стимули.