Бизнесите в Зимбабве са изправени пред нова порция главоболия, след като преди дни централната банка на страната обяви нова валута - за шести път през последните 16 години. Zimbabwe Gold (ZiG) е с покритие в размер на 2,5 тона злато и резерви в размер на около 285 млн. долара.

Той се появи заради драстичното обезценяване на зимбабвийския долар (ZWL), пуснат през 2019 г. "Да обявиш валутна политика е едно, а да я прилагаш и подкрепяш - друго", коментира пред Semafor местен експерт.

Доларизацията на Аржентина: Уроци и предупреждения от Зимбабве и Еквадор

Доларизацията на Аржентина: Уроци и предупреждения от Зимбабве и Еквадор

Новият президент Милей вижда приемането на долара за национална валута като начин за намаляване на инфлацията

А Зимбабве има немалко проблеми именно в тази връзка. През 2008 г. инфлация в размер на 500 000 000 000% (да, с толкова нули е) принуди тогавашния президент Роберт Мугабе да въведе щатския долар. Правителството през 2019 г. спря свободната употреба на чуждестранна валута именно в подкрепа на ZWL, но даже и това не спомогна за възстановяването на позициите на местния долар. Така старият режим беше върнат.

В момента очевидно и икономиката е в режим на изчакване. Електронните транзакции със ZiG започнаха на 8 април, но едва в края на месеца ще има банкноти и монети. Все още не е напълно изчистен и обменният механизъм между нови и стари пари.

Най-скъпата банкнота в Зимбабве не стига за закупуването дори на хляб

Най-скъпата банкнота в тази страна не стига за закупуването дори на хляб

След като 10 години там се ползваха щатски долари, през 2019-а страната върна обратно местната валута

Все пак има и оптимисти заради златното покритие на ZiG, но ключовият въпрос е дали и самото правителство ще използва валутата - ако това не се случи, няма как да има търсене, подчерта икономистът от Техническия университет в Дърбан Гифт Мугано пред Semafor.