Ще започнем да боравим с евро в ежедневните си транзакции най-вероятно на 1 януари 2024 г., каза през уикенда в интервю пред Дарик Радио управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

Приемането на България в банковия съюз е първата значителна и реална стъпка по процеса на конвергенция - доближаване на структурата на икономиката до тази на еврозоната и на доходите до средните за Европа, изтъкна Радев.

Той припомни, че самият процес за влизането в банковия съюз е започнал през 2018 г., след което нашият модел е копиран от Хърватия и се е приел като модел за приемане на бъдещите членове. А въпреки забавянето от началото на годината, страната ни е била приета в рамките на предварително зададените срокове.

Няма вариант страната ни да остане единствено във валутния механизъм, без да се присъедини към еврозоната, какъвто е случаят на Дания, изтъкна гуверньорът на централната банка.

"От позицията на момента, мисля, че 1 януари 2024 е добра индикативна дата за приемане на еврото", каза Радев. Причината за това е, че процесът към преминаване към единната валута отнема две години, но обикновено се оставя още една година за "административни и други бюрократични процедури".

Радев описа 2020 г. като "безпрецедентна" заради коронавируса, но за него не е било изненада, че страната ще се присъедини към механизма ERM II. "Това бяха и двете основни предизвикателства за централната банка и банковия сектор, като за едното бяхме добре подготвени", каза гуверньорът на централната банка.

Според него страната не е закъсняла с финансирането на частния сектор, а БНБ е реагирала навреме чрез мерките за ликвидност на търговските банки на стойност 9 млрд. лв., които бяха взети още през март тази година. Същевременно мораториумът върху кредитите също беше продължен.

"Всички мерки на банката имат за цел да заздравят системата, така че тя да поема потенциални загуби в резултат на пандемията, а също така и да осъществява мерки, които са свързани с потенциалните загуби на нейните клиенти - както на бизнеса, така и на населението", каза той. "Всъщност мораториумът имаше тази основна цел, като в същото време целта беше да не намаляват възможностите на банковия сектор да отпуска кредити. И едната, и другата цел бяха изпълнени."

По отношение на влоговете, според Радев банковият сектор е бил добре подготвен още преди настъпването на пандемията. Затова и днес параметрите на представянето ѝ не са по-лоши, отколкото са били преди кризата.

"Капиталовата адекватност на банките през месец декември 2019 г. беше малко над 20%, а днес тя вече е над 23%", каза той. "Коефициентът на ликвидно покритие, който показва възможността на банките да използват своите ресурси, в момента е на 284%, а беше 270% в началото на кризата и в края на миналата година."

Радев посочи още, че въпреки кризата кредитирането се увеличава както за бизнеса, така и за домакинствата, където ръстът е по-висок, най-вече заради покачването на ипотечните кредити.

"Освен това се подобрява и капацитетът на банките - нашите банки подходиха много благоразумно, което мисля, че е в резултат на дисциплината през последните няколко години", каза той. "Без натиск отвън те провизират предварително и планират резерви, които да им помогнат за справяне с кризата. Банковият сектор е устойчив в момента, смятам, че ще е такъв и през 2021 г."

Радев посочи, че мерките, взети от БНБ, ще бъдат удължени "колкото е необходимо", но според него мораториумът върху кредитите не може да се използва дългосрочно. Той каза, че мярката няма как да продължи даже и при трета вълна на коронавирус, като припомни Голямата рецесия от 2008 г., когато спасяването на банките отне гигантски ресурс - сценарий, който никой не желае да се повтори и днес.

"Банките могат да понесат известни загуби, но те не могат да ги понасят безкрайно", каза Радев. "Когато става въпрос за такива схеми, включително и за мораториума, някой трябва да плати сметка. В този случай възможностите са две: банките могат да го направят под формата на загуби, а правителствата - чрез бюджета, за сметка на данъкоплатците. Ако го направят банките, от позицията си на доктор в момента те могат да изпаднат в позицията на болен."