Американският долар е стабилен спрямо еврото и умерено се повишава спрямо йената и британската лира стерлинг при валутната търговия в петък.

Днес сутринта общата валута се разменя срещу американската при курс 1,2127 долара за едно евро в сравнение с 1,2130 долара за евро в края на предишната сесия.

Курсът на щатския долар спрямо японските пари се повиши с 0,10%, до 104,85 срещу 104,75 йени в четвъртък, а еврото - с 0,07%, до 127,15 йени срещу 127,06 йени при затваряне на предходната търговия.

Британският фунт стерлинг в петък спада спрямо долара с 0,13%, до $1,3792 за паунд от $1,3816 за паунд в края на вчерашната сесия.

В петък инвеститорите очакват важна макроикономическа статистика от Обединеното кралство, която ще покаже състоянието на икономиката на кралството по време на суровите ограничения върху живота, причинени от пандемията на коронавируса. Анализаторите очакват спад в БВП на Острова през IV тримесечие с 8.1% на годишна база, след като през третото тримесечие показателят се понижи с 8.6%.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,05% по време на днешната търговия. По-широкият индекс на WSJ долар се покачи с 0,07%.

Доларовият индекс се оттегли от двумесечния връх, достигнат миналата седмица, на фона на разочароващия доклад на Министерството на труда относно броя на новите искания за помощи при безработица, слабите данни за инфлацията. Както и заради опасенията от прекомерен растеж на дълга на САЩ, ако бъде приет новия пакет от мерки за подкрепа на икономика от $1, 9 трилиона.

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл, говорейки в Икономическия клуб на Ню Йорк в сряда, заяви, че централната банка на САЩ не възнамерява да променя настоящата политика и ще продължи да стимулира икономиката чрез ниски лихвени проценти и мащабни покупки на активи. В същото време Пауъл отбеляза, че е по-малко загрижен от перспективата за повишена инфлация, отколкото от икономическите последици от коронавирусната пандемия.

Преди това президентът Джо Байдън предложи пакет от мерки в размер на 1,9 трилиона долара в подкрепа на американската икономика, включително директни плащания на американските гжраждани в размер на 1400 долара, както и ежеседмично увеличение на обезщетенията за безработица в размер на 400 долара.