Американският долар леко отстъпва по отношение на еврото и паунда, а слабо се покачва по отношение на йената в хода на валутната търговия в сряда.

Общата валута днес сутринта е стабилна спрямо долара, леко покачвайки се до $1,2252 за едно евро в сравнение с $1,2250 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се повишава с 0,05%, до 108,83 йени за долар срещу 108,78 йени за долар при закриване на търговията във вторник.

Еврото е стабилно спрямо японските пари и се разменя днес на ниво 133,27 йени при 133,25 йени за евро ден по-рано.

Британската лира стерлинг леко поскъпва спрямо долара. В сряда сутринта паундът се повиши с 0,06% - до $1,4162 срещу $ 1,4153 в края на предходния работен ден.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), загуби 0,01% по време на днешната търговия, докато по-широкият индекс WSJ долар спада с 0,08%.

Фокусът на търговците тази седмица е върху данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие на 2021 година. Като част от доклада за БВП традиционно се публикува динамиката на индекса PCE Core (Разходи за лично потребление, с изключение на храните и енергията), ключов индикатор за инфлацията, проследяван от системата на Федералния резерв.

Консенсусната прогноза на експертите предвижда увеличение на индекса PCE Core с 2,3% през първото тримесечие, показват данни на Trading Economics. През четвъртото тримесечие на миналата година индексът се е увеличил с 1,3%. Търговците наблюдават индикаторите за инфлация отблизо, вярвайки, че ускоряването на растежа на потребителските цени, заедно с подобряването на условията на пазара на труда и икономиката като цяло, може да принуди Федералният резерв да започне постепенно да премахва стимулите по-рано от очакваното.