В началото на валутната търговия в сряда щатският долар укрепва спрямо еврото и се обезценява по отношение на йената и британската лира. Инвеститорите продължават да следят обсъждането на нов пакет от мерки в подкрепа на американската икономика.

Днес сутринта общата европейска валута се разменя на пазар срещу американската по $1,1728 за едно евро в сравнение с $1,1744 за евро в края на предходната сесия.

Спрямо японската национална валута, европейската струва 123,82 йени срещу 124,08 йени за евро във вторник.

За един долар в сряда дават 105,55 йени в сравнение с 105,66 йени предишния ден.

Курсът на британската лира в двойка с долара възлиза на $1,2839 за паунд при $1,2663 за паунд предишния ден и по 1,0947 евро за паунд в сравнение с 1,0953 евро за паунд вчера.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,1% по време на търговията. По-широкият WSJ доларов индекс нараства с 0,11%.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси във вторник отново обсъди с министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин нов проект за стимули, предложен от демократите, пише CNBC.

Пелоси нарече разговорите "положителни". Тя каза още, че се надява да постигне споразумение между двете страни, "което да премахне всякакви съмнения относно приемането и подписването на закона от президента".

Търговците оценяват и резултата от първия дебат между действащия президент Доналд Тръмп и неговия съперник на предстоящите избори Джо Байдън.

Тази седмица инвеститорите също ще наблюдават данните за безработицата в САЩ през септември, които ще бъдат публикувани в петък.

Продажбите на дребно в Япония са спаднали с 1,9% през август спрямо същия месец на миналата година, отчета Министерството на икономиката, търговията и промишлеността. Месец по-рано показателят бе спаднал с 2,9%. Анализаторите очакваха продажбите на дребно в страната да се намалят с 3,5% през август, пише Trading Economics.

Междувременно промишленото производство в страната през миналия месец нарасна с 1,7% спрямо юли, в сравнение с скок от 8,7% месец по-рано. Анализаторите прогнозираха ръст от 1,5%. На годишна база индустриалното производство е спаднало с 13.3% през август.

Икономиката на Обединеното кралство се срина с 19,8% през второто тримесечие от предходните три месеца, показват окончателните данни на Националната статистическа служба (ONS).

Това е най-значителният спад на тримесечие от началото на показателя през 1955 г. Спадът в БВП е регистриран за второто поредно тримесечие.

Китайската валута се опитва да поскъпне спрямо американската, търгувайки на около 6.8151 юана за долар, в сравнение с 6.8160 юана за долар при търговията във вторник.

Индексът на мениджърите на покупки (PMI) в преработващата промишленост на Китай през септември 2020 г. се повиши до 51,5 пункта, най-високото ниво от март, спрямо 51 пункта месец по-рано, според Държавната служба за статистика.

Междувременно PMI на сектора на услугите и строителството на КНР през септември скочи до максимум от ноември 2013 г. от 55,9 пункта, в сравнение с 55,2 пункта месец по-рано, информира Trading Economics.