Щатският долар се засилва при валутната търговия в четвъртък сутринта по отнешение на еврото, йената и лирата стерлинг след заседанието на Федералната резервна система. То показа, че Централната банка на САЩ все още не е завършила цикъла на затягане на паричната политика, въпреки направената през юни пауза.

Към 10:25 часа българско време общата европейска валута спадна спрямо американската с 0,20% - до $1,0809 за едно евро в сравнение с $1,0830 за евро в края на предишната сесия.

Европейската централна банка ще проведе редовното си заседание в четвъртък. Търговците очакват регулаторът да повиши основните лихви с 25 базисни пункта на тази среща, отбелязва Market Watch. Така лихвата по депозитите на ЕЦБ в еврозоната ще достигне 3,5%.

Британската лира стерлинг в същото време поевтинява с 0,10% - до $1,2648 за един паунд от $1,2664 за паунд при затварянето на търговията в сряда.

Цената на щатската валута спрямо японската скочи с 0,94% ​​- до 141,41 йени за един долар срещу 140,09 йени за долар при приключването на вчерашната сесия. За тази седмица е планирано заседание на Централната банка на Япония, която се очаква да поддържа изключително разхлабена парична политика.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), добавя 0,28% в четвъртък сутринта, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,2% .

Доларът падна спрямо китайската валута по време на днешната сутрешна търговия - до 7,1550 юана за долару от 7,1637 юана за долар предишния ден.

Китайската народна банка в четвъртък понижи лихвения процент по едногодишните заеми, издадени по програмата за средносрочно кредитиране (MLF) - до 2,65% от 2,75%. Ставката е намалена за първи път от август миналата година. Китайската национална валута реагира с понижение на решението на банката, но след това премина към ръст. Доларът се покачи по време на вчерашната търговия до 7,1807 юана.

Американският парично-кредитен регулатор в сряда запази основния лихвен процент в диапазона от 5-5,25% годишно. Средните прогнози на членовете на Фед обаче сочат, че процентът ще бъде 5,6% до края на 2023 г. и 4,6% до края на 2024 година. През март се очакваха по-ниски нива - съответно 5,1% и 4,3%.

Публикувана в края на срещата през юни, точковата графика на прогнозите (точкова графика) - диаграма, отразяваща индивидуалните очаквания на членовете на Управителния съвет на Фед и ръководителите на банките на Федералния резерв (FRB) по отношение на лихвата проценти - показва, че всичките 18 лидери на Централната банка на САЩ очакват да се поддържат ставки не по-ниски от текущия диапазон до края на 2023 г. Освен това 16 от тях смятат, че лихвата ще приключи тази година не по-ниско от нивото от 5,25-5,5% годишно, тоест очакват поне още едно увеличение през тази година.