Надзорният съвет на Европейската централна банка не вижда признаци за заразяване на банките в еврозоната след сътресенията, предизвикани от Credit Suisse и някои кредитори в САЩ, съобщава Reuters.

Американските кредитори хвърлиха спасителен пояс от $30 милиарда на First Republic Bank и извлякоха рекордни суми от Федералния резерв.

11 американски банки "наливат" общо $30 милиарда в проблемната First Republic Bank

11 американски банки "наливат" общо $30 милиарда в проблемната First Republic Bank

Банката има проблеми с ликвидността

Спасителният пакет дойде малко след като изпадналата в затруднение Credit Suisse използва спешен заем от централната банка в размер до $54 милиарда, за да подкрепи своята ликвидност.

Днес ЕЦБ свика непланирано заседание на Надзорния си съвет, за да обсъди напрежението и уязвимостите в банковия сектор в еврозоната след разпродажбата на банкови акции тази седмица.

Инвеститорите се тревожат за риска от нова банкова криза след колапса на Silicon Valley Bank миналата седмица, последван от спешни спасителни пояси, хвърлени към швейцарската Credit Suisse и базираната в Сан Франциско First Republic Bank.

Според ЕЦБ към момента не се наблюдава разпространение на кризата към банките в еврозоната. Те все още разполагат с около €4 трилиона излишна ликвидност.

Швейцарската банка Credit Suisse продължава да "затъва"

Втората по големина швейцарска банка продължава да "затъва"

Цените на акциите й продължават за падат, на фона на фалита на двете американски банки

Говорител на германското правителство заяви, че настоящата ситуация с европейските банки не е сравнима с финансовата криза от 2008 година. Той подчета, че няма причина за безпокойство за банковия сектор на най-голямата европейска икономика.