В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският долар се обезценява умерено спрямо еврото и лирата стерлинги и остава стабилен по отношение на японската йена.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,11% от стойността си , а по-широкият доларов индекс WSJ - 0,18%.

Към 11 часа българско време общата европейска валута се покачва с 0,03% и се търгува на пазара на ниво 1,0764 долара за едно евро спрямо 1,0762 долара при затварянето на предишната сесия.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че не вижда достатъчно доказателства за отслабване на основната инфлация в еврозоната и обеща по-нататъшно увеличение на основните лихви.

"Няма ясни доказателства, че основната инфлация е достигнала своя връх в момента", каза Лагард по време на реч в Хановер в четвъртък. "Ние вече изяснихме, че все още трябва да направим повече, за да доведем лихвите до нива, позволяващи икономическата активност достатъчно ограничени, за да овладеят инфлацията."

"В момента лихвите не са достигнали тези нива. Това означава, че трябва да продължим да ги увеличаваме, но не толкова бързо, колкото преди", каза още шефа на ЕЦБ.

Британската лира стерлинг повдигна курса си спрямо долара с 0,01% - до $1,2527 за едни паунд в сравнение с $1,2526 за паунд в края на вчерашния работен ден.

Цената на американската валута по отношение с японската възлиза на 139,06 йени за един долар срещу 138,80 йени за долар при закриване на предишната търговия.

Както беше съобщено, Сенатът на САЩ одобри законопроект за бюджета, спрял ограничаването на държавния дълг на САЩ. Това премахва проблема, който напоследък служи като източник на несигурност на световните пазари, отбелязва Market Watch.

Днес вниманието на търговците е насочено към данните за безработицата в САЩ за май, които ще бъдат публикувани от Министерството на труда по-късно в петък. Консенсусната прогноза на анализаторите, цитирана от Trading Economics, предвижда увеличение на броя на работните места в САЩ през миналия месец със 190 хиляди и повишаване на безработицата до 3,5% от 3,4% през април.

Данните за пазара на труда може да повлияят на решенията на Федералната резервна система за лихвите на срещата през юни.