В хода на валутната търговия в понеделник курсът на долара спрямо еврото, паунда и йената спада поради временно намаляване на търсенето на "зелените" пари като надежден актив заедно с повишаването на настроенията към риска, според данните от търговията.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската на ниво $1,2114 за едно евро в сравнение с $1,2097 в края на предишната сесия. Миналата седмица единната европейска валута поскъпна спрямо долара до максимум за 7 седмици, което по-специално беше улеснено от данните за индекса PMI на еврозоната, публикувани в петък.

От началото на годината еврото е загубило 1,3% от стойността си спрямо долара, но от началото на април курсът на общата валута е нараснал с 3%, отбелязва вестник Le Figaro.

В понеделник сутринта за една британска лира на пазара дават 1,3903 долара спрямо курса $1,3876 за паунд в петък и по 1,1475 евро срещу 1,1478 евро за паунд в края на миналата работна седмица.

Курсът на долара спрямо японската национална валута възлиза на 107,77 йени в сравнение с 107,88 йени в края на търговията в петък.

Йената се засилва от търсенето на активи на "сигурни убежища" на фона на въвеждането на извънредни ситуации в Токио, Осака, Киото и Хиого, отбелязва Trading Economics.

Междувременно индексът на водещите икономически показатели в Япония през февруари се повиши до 98,7 пункта от 98,1 пункта месец по-рано. Това е максималната стойност на показателя от октомври 2018 г. Предварителните данни обаче предвиждаха по-голям ръст на показателя - до 99,7 пункта.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, спадна с 0,16%. През миналата седмица показателят отчете своя трети пореден седмичен спад.

Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,11%.

През първото тримесечие доларовият индекс нарасна с 3,7%. В същото време анализаторите на Goldman Sachs, чието мнение е цитирано от Wall Street Journal, смятат, че доларът е "надценен" с 11%.

Тази седмица търговците очакват резултата от двудневната среща на системата на Федералния резерв на САЩ (FRS), която започва утре. Анализаторите от ING прогнозират, че Фед ще поддържа сегашните параметрите на паричната политика. Те обаче вярват, че регулаторът е под нарастващ натиск.

"Тъй като инфлацията вероятно ще наближи 4% през май и ще бъде по-стабилна, отколкото Фед признава публично, [...] ние вярваме, че Фед може да започне постепенно да отменя покупките на активи до края на тази година", отбелязват от ING.