Традиционните банки в Хонконг са изправени пред едно от най-големите си предизвикателства: една нова порода фирми за финансови технологии, която по оценки на експерти ще прибери до 30% от приходите им.

Паричният орган на Хонконг предостави три виртуални банкови лиценза и обработва още пет, казва заместник-главният изпълнителен директор Артър Юн на брифинг в сряда. Фирмите, които са получили разрешителните, си партнират със Standard Chartered, BOC Hong Kong и ZhongAn Online P&C Insurance и възнамеряват да започнат работа в рамките на девет месеца.

Градът настига регионалните икономики, особено Китай и Индия, като позволява на финтех да разтърси ритейл банкирането. Доминацията на кеша и високото ниво на спестявания на домакинствата осигуриха висока рентабилност за група кредитори и запазиха високата концентрация в индустрия. Засилването на конкуренцията би могло до предизвика сътресения в сектора.

Трите проблема пред европейските банки

Трите проблема пред европейските банки

Акциите им се търгуват на безпрецедентно ниски нива, но анализатори смятат, че те ще поевтинеят дори още повече. Защо?

"Това ще спомогне за развитието на финтех в Хонг Конг и ще насърчи финансовото приобщаване", се казва в изявление на Хонконгската асоциация на банките. "Индустрията може да използва тази възможност за разработване на нови бизнес модели."

Виртуалните банки са подобни на традиционните банкови услуги на дребно, тъй като ще могат да приемат депозити и да дават заеми. Не се очаква те да създават физически клонове. Анализаторите в Citigroup оценяват, че около 10% от приходите на съществуващите банки са изложени на риск през следващото десетилетие.

Най-застрашени са HSBC, Standard Chartered, Hang Seng Bank и BOC Hong Kong, които си разделят 66% от пазара на кредити на дребно и 77% от ипотеките, според Goldman Sachs. Около 15 милиарда долара, което е 30% от общите приходи на банките в града, потенциално биха могли да бъдат откраднати от финтех компаниите, според анализатори на Goldman.

Начинът на плащане ще бъде първата битка между банките и технологичните фирми, се казва в доклад на Goldman. Стойността на кешовите транзакции в Хонконг възлиза на около 17% от БВП през 2016 г., което нарежда-града единствено след Япония сред големите икономики, според доклад, публикуван от Банката за международни разплащания миналата година.

Виртуалното банкиране е една от финтех инициативите, обявена от Паричният орган на Хонконг през 2017 г., която включва и цифрова система за разплащане, която използва мобилни номера и имейл адреси за плащания. По-бързата платежна система има повече от 2 милиона регистрации до края на 2018 г. и е обработила сделки на стойност 104 милиарда хонконгски долара (13 милиарда щатски долара) от началото на септември, според де факто централната банка.

Фирми, които са получили разрешителни:

Livi: Съвместно предприятие между BOC Hong Kong (44% дял), JD Digits (36%) и Jardines (20%)

SC Digital Solutions.: Съвместно предприятие между Хонконгската Standard Chartered (65,1%), PCCW (25%), HKT (25%), Ctrip Financial (9,9%)

ZhongAn Virtual Finance: Компанията е създадена от ZhongAn Online (51%) и Sinolink Group (49%)

Всяка от трите виртуални банки има среден размер на капитала в размер на 1,9 млрд. щатски долара.

"Ще бъде страхотно нещо за Хонг Конг да има тези виртуални банки", казва Сумит Инвар, партньор в Linklaters в Хонконг. "Това е истинско доказателство за намерението на регулаторите да покажат, че Хонг Конг е град, благоприятен за иновациите."

Кийт Нег, мениджър връзки с обществеността, който работи в корпоративното банкиране и използва HSBC повече от 10 години за своите депозити и пенсионни услуги, казва, че би искал си да отвори виртуална банкова сметка, стига те да са сигурни.

"Просто се нуждая от банка, която осигурява добра поддръжка по телефона или онлайн", казва той. "Това е нещо, с което традиционните банки сега не се справят достатъчно добре."