2008 година не може да ни бъде модел за настоящата криза. Сега банковият сектор е в много по-добра позиция в сравнение с преди десетилетие. На това мнение е икономистът от Vienna Institute for International Studies (wiiw) Ричард Гривсън.

"Компаниите и хората ще имат проблем с ликвидността. Работата на правителствата ще бъде да намерят начин за директно финансиране и покриване на тези нужди", казва той, визирайки Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Повечето правителства в региона имат малко възможности за допълнителни интервенции, тъй като хазните са празни в резултат на "безрасъдни" публични разходи, посочва авторът на сайта Emerging Europe Крайг Турп. Заради това решението за тях е да поемат дългове.

Добрата новина е, че на фона на рекордно ниските лихви и пълните трезори на банките парите са евтини. Но не всички страни от ЦИЕ ще имат възможност да се възползват от тях.

"Страните в региона извън Европейския съюз ще се справят далеч по-лошо", смята Гривсън. И до голяма степен това се дължи на значителната разлика между кредитните рейтинги на държавите членки в ЦИЕ и на останалите страни извън съюза.

Все пак икономистът смята, че настоящата криза може да стимулира дигитализацията в региона в случай, че страните успеят да се справят бързо с нея. "Също така тя може да доведе до преглед на веригите за доставки, които трябва да бъдат диверсифицирани", добавя експертът.

Ричард Гривсън също така смята, че идеята някои производства да бъдат "върнати обратно" от Азия към ЦИЕ не е решение на проблема. "Идеята компаниите да преместят производството си от Азия обратно в региона е грешна като се има предвид недостигът на работна ръка", обяснява той.