Легендарният инвеститор Джим Роджърс заяви, че планира да продаде доларовите си активи веднага щом настъпи следващият пик, тъй като сегашното състояние на американската икономика неизбежно ще сложи край на глобалната хегемония на "зелените" пари.

"Надявам се, че съм достатъчно умен, за да продам доларовите си активи по време на следващото голямо укрепване на американската валута", каза Роджърс, цитиран от руския бизнес всекидневник RBK.

САЩ очакват висока инфлация - такава, каквато не е имало от времето на президента Рейгън

САЩ очакват висока инфлация - такава, каквато не е имало от времето на президента Рейгън

Потребителите купуваха повече, отколкото глобалната икономика може да произведе

Инвестиционният гуру признава, че хората все още виждат националната валута на САЩ като сигурно убежище в лоши времена. Въпреки това, едно ново поскъпване може да доведе до балон, тъй като американската икономика в момента е в тежко състояние, предполага той.

Годишната инфлация в САЩ достигна 6,8% през ноември тази година - най-високата от близо четири десетилетия. И според прогнозите на много икономисти е на ръба да достигне границата от 7,2%, регистрирана в края на юни 1982 г.

Според Роджърс следващия път, когато възникне балон и ако той се надуе твърде много, това може да доведе до края на доминацията на долара като водеща валута в света.

"Нито една страна в света не е била толкова задлъжняла като САЩ", каза Роджърс. 

Освен нарастването на инфлацията в Америка, последните опити за отдалечаване на световната търговия и финанси от щатския долар също подкопават специалния статут на зелените пари, коментира стратегът. В подкрепа на тезата си той споменава Русия, Китай, Иран, Индия и Бразилия, които са водещи примери за тази тенденция.

Мъск: Икономиката на Китай скоро ще надхвърли тази на САЩ два-три пъти

Мъск: Икономиката на Китай скоро ще надхвърли тази на САЩ два-три пъти

Известният предприемач мисли, че се движим към интересен и нов свят