Италия се подготвя да продаде държавни имоти на стойност 1,8 милиарда евро или $2,1 милиарда, за да овладее растящия си дълг. 

Министерството на финансите е набелязало имоти, които са собственост на държавата или на местни и регионални администрации, за да ги включи към спасителния план. В това число попадат болници, помещения на военните, офис сгради, които вече не се използват, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати с тези намерения.

Премиерът Джузепе Конте е заяви миналия месец, че очаква предприетите мерки от правителството да доведат до видими резултати през втората половина на 2019 година. Данните от миналия месец показаха, че страната е на път да попадне в първата си рецесия от 2013 година насам.

Италия изпадна в рецесия

Италия изпадна в рецесия

Лошите данни поставят коалицията под напрежение

Повечето от експертите смятат, че ръстът на БВП през тази година ще бъде доста по-малък от 1 процент, както очаква правителството.

Тригодишният бюджет, одобрен през декември, включва 950 милиона евро от продажбата на недвижими имоти за 2019 година и 150 милиона за всяка следваща година.

Държавата и нейните регионални и други държавни и общински структури притежават имоти, които общо възлизат на 283 милиарда евро, според данни на правителството. Разчетите са въз основа на около 1 милион активи, за които Министерството на финансите е изготвило опис. Предварителни оценки, обхващащи по-голям брой имоти, изчислиха тази стойност на 425 милиарда евро.

Държавният дълг на Италия през ноември достигна най-високата си точка от 2,35 трилиона евро, което е над 133 % от прогнозите за БВП на страната през изминалата година.

Защо италианският дълг е големият проблем на Европа?

Защо италианският дълг е големият проблем на Европа?

Кредитори в редица европейски държави държат над 425 милиарда евро италиански дълг

Предишни опити

Предложеният проект за продажба на недвижими имоти ще бъде подробно описан през следващите няколко месеца и първите имоти за продажба ще излязат на пазара до края на годината.

Все още продължават дискусиите в какви категории да бъдат разпределени имотите и как да се формира портфолиото им според локацията и предназначението им. До този момент планът обаче не е финализиран.

Това не е първият опит на Италия да закрепи финансовото си положение чрез продажба на държавни имоти. Правителството на Силвио Берлускони не успя да привлече купувачи за военните бази на север, което намали възможностите да се продаде и друга собственост на държавата.

Основаната пречка пред купувачите са процедурите, които могат да отнемат до 3 години. Министерството на финансите определи ролята на държавния управител на активи Investimenti Immobiliari Italiani Sgr SpA, като му позволява да инвестира заедно с купувачите на имоти и да помага с ремонти и реконструкции, става ясно от  източниците на агенцията.