Италия изпадна в рецесия в края на 2018 г., завършвайки година на политически сътресения, по-високи разходи за заеми и фискално напрежение, които оказват влияние върху икономиката.

Производството се свива с 0,2% през трите месеца до края декември, след спад от 0,1% през предходното тримесечие, съобщи в четвъртък статистическата агенция Istat. Свиването в края на годината е по-голямо от очакваното и ще окаже допълнителен натиск върху коалиционното правителство, което вече изглежда, че се изчерпва.

Очаква се свиване, особено след като премиерът Джузепе Конте заяви в сряда, че очаква спадът на БВП през четвъртото тримесечие. Отделните данни показват, че икономиката на еврозоната е нараснала с 0,2% в края на 2018 г., съпоставяйки се с темповете от предходното тримесечие, но по-бавно от скоростта, наблюдавана през първата половина.

Еврото слабо променени курса си спрямо долара до 1,1481 долара.

Италия въвежда "граждански доход" и нови правила за пенсиониране

Италия въвежда "граждански доход" и нови правила за пенсиониране

Въвежда се точковата система "Квота 100"

Инвеститорите внимателно наблюдават икономическите резултати на Италия след месеци на преговори с Европейския съюз относно бюджета на правителството, който доведе до повишаване на доходността на облигациите. Въпреки че рецесията може да се окаже краткотрайна, последната порция лоши новини вероятно ще изпробва доверието на пазара в експанзивната програма на правителството за 2019 година.

"Прогнозите за растежа, на които се основаваше бюджетът, вече претърпяха крах, а растежът на еврозоната продължава да отслабва", каза Джеймс Ати, управител на портфейла в Aberdeen Standard Investments в Лондон. "Италия ще трябва да се изправи пред някои истински проблеми."

Данните за четвъртото тримесечие на Италия са по-лоши от средната прогноза от 0,1%. Istat обвиниха отчасти "ясно влошаване" в промишлеността, а активността в услугите остана в стагнация. Икономиката нарасна с 0,1 спрямо същото тримесечие на 2017 г., а ръстът за цялата година възлезе на 0,8%.

И Централната банка на Италия, и Международният валутен фонд тази година се прогнозират ръст от 0,6% в Италия, наполовина на прогнозата за еврозоната.

В Испания икономиката регистрира 0,7% експанзия през четвъртото тримесечие, според данни, публикувани в четвъртък сутринта.

Рим и Брюксел се споразумяха за преразглеждане на разходния план след напрежението между двете страни. Това включва по-малък целеви дефицит за 2019 г., докато Рим запази по-ниска пенсионна възраст за някои работници и подкрепа за доходите на бедните.

Италианските данни идват на фона на засиления натиск върху еврозоната вследствие на глобалното забавяне. Германското правителство твърди, че икономиката му ще се разшири само с 1% през 2019 г., което е най-бавният темп от шест години.

Изправени пред реалността, популистите в Италия започнаха да нарушават обещанията си

Изправени пред реалността, популистите в Италия започнаха да нарушават обещанията си

"5 звезди" и "Лига" се кълняха, че няма да спасяват банки. Докато една не се изправи пред крах