След като по време на предизборната кампания се кълнеше в обратното, популисткото италианско правителство предложи спасение закъсала местна банка с публични средства, пише The Wallstreet Journal.

Управляващата коалиция от партиите "5 звезди" и "Лига" предложиха в понеделник спасителна линия за сакъсалата Banca Carige SpA с финансови гаранции или директна капиталова инжекция - две мерки, които по време на предизборната кампания партиите обещаваха, че няма да използват. И заради които преди критикуваха остро предходните правителства.

Така банковият сектор в страната, който далеч не е в цветущо здраве, се превръща в деликатен тест за новото правителство, след като банките - чиито облигационери включват и редица обикновени граждани - не могат да се справят с милиардите в лоши заеми, натрупани по време на финансовата криза.

Случаят с Carige, регионална банка от Генуа, тества възможността на новото правителство да скъса с непопулярните практики на центристките правителства от миналото. И засега те се провалят.

"Лига" и "5 звезди" дойдоха на власт миналата година, обещавайки промени в основни политики - от бюджета до имиграцията. Но вече направиха редица обратни завои, неспазвайки обещанието, след като се изправиха лице в лице с неприятната икономическа реалност в Италия.

Лидерът на "Лига" Матео Салвини, най-силната фигура в правителството, се опита да обясни, че предложението на правителство за подкрепа на банката се различава от случаите с предходни спасявания на банки, тъй като щяло да помогне на дребните спестители. "Докато (предходните лидери) игнорираха и забравиха за спестителите, ние се намесиха моментално, за да ги защитим, без да правим услуги на банките, на чужденци или на "приятели на приятели", заяви той.

Една италианска банка се срина с 83% на пазарите

Една италианска банка се срина с 83% на пазарите

Само днес тя изтри 19 процента от пазарната си капитализация

Анализатори припомнят, че същите инструменти и обяснения бяха давани и от предходни правителства при спасяването на редица банки след финансовата криза насам.

Продължаващата отдавна драма около Carige ескалира миналата седмица, след като топ мениджмънтът напусна, тъй като контролиращото институцията семейство отказа да внесе севеж капитал, за да покрие изискванията на регулаторите. Европейската централна банка, бързо назначи нови администратори, които трябва да изчистят институцията и да намерят купувач. Търговията с акциите ѝ бе спряна.

Заради страховете, че Carige ще се срине без свежо финансиране, изтривайки акциите и облигациите и удряйки множество итаианци, правителството отвърза кесията и предложи помощ. Политиците се страхуват, че нов фалит ще поднови и страховете около крехкия банков сектор, което ще доведе до нова разпродажба на правителствени облигации.

"Имаше внезапна промяна на правителствената позиция. До миналата седмица то казваше, че няма да използва нито едно евро, за да спасява банки", казва Андежло Балиони, професор по икономика в университета Cattolica в Милано.

Ако Рим все пак налее капитал в Carige, европейските власти, чието одобрение е нужно, най-вероятно ще изискат да бъдат начислени загуби на някои от инвеститорите, както се случваше и преди.

Банките са ахилесовата пета на италианските популисти

Банките са ахилесовата пета на италианските популисти

Действията на Рим пречат на възстановяването на институции, а самите те са уязвими заради правителствения дълг

Изправени пред публичен гняв заради загубите на собствениците на облигации, които в Италия включват и множество редови граждани, предходните правителства създадоха схеми за възстановяване на средствата, твърдейки, че индивидуалните инвеститори са подведени от банките да инвестират в облигациите.

И все пак гневът срещу използването на публични средства при подобни случаи подкопа подкрепата на избирателите срещу центристките правителства и допринесе за възхода на "5 звезди" и "Лига".

Към края на юни м.г. редови граждани са притежавали облигации на италиански банки на стойност €76 милиарда, според централната банка.Засега, правителството използва същите инструменти, както и предходните правителства, казва проф. Балиони.

Във вторник Carige заяви, че планира да се възползва от помощта на правителството и от гаранциите при пускане на нови облигации. Засега тя няма намерение да използва директно средства от Рим.