Търговията на китайския фондов пазар беше спряна извънредно след срив на борсовите индекси в понеделник. Заедно с това за първи път се задейства новата система, въведена от властите в страната за ограничаване на нестабилността на борсите.

Индексът Shanghai Composte изгуби 6,9% от стойността си. В същото време CSI 300, който отразява акциите на най-големите китайски компании, се сви със 7%, съобщава BBC.

Най-зле представилият се индекс беше Shenzhen Composte, който включва лидери в технологичния сектор в Китай. Той се срина с 8 на сто по време на търговията днес.

Общо фондовият пазар на втората по големина икономика в света изгуби 5 на сто, като тогава се задейства и новата система, въведена малко преди края на 2015 г. Тя спря търговията за 15 минути след срива. Целта е това да се прави при всеки по-голям скок или спад на борсата.

Въпреки предприетите мерки, акциите продължиха да падат надолу и това принуди фондовия пазар да затвори по-рано от обикновено.

Проблемите в Китай неизбежно се отразиха и на съседните държави. Основният индекс на японската фондова борса Nikkei 225 изгуби 3,1% до 18,450.98 пункта. Австралийският S&P/ASX беше с 0,5 на сто по-надолу до 5,270.50 пункта, а южнокорейският Kospi – с 2,2 на сто до 1,918.76 пункта

Междувременно търговията на петрол започна новата година с повишение. Сортът Brent, който през 2015 г. изгуби 35% от стойността си, повиши цената си с 3,3% до 38,50 долара за барел в понеделник. Това е най-високото ниво за последните три седмици.