Биткойн е гигантска тема, която циклично се появява в и изчезва от публичното пространство, обикновено когато той се изстрелва или срива - феномени, които му се случват хронично, поне на този етап. Затова тук ще отговоря на три въпроса за криптовалутата.

Какво помпа биткойн?

Краткият отговор е - спекулантите, търсещи бързо забогатяване и възползващи се от позитивните новини. Това се видя през изминалата седмица, в която Tesla придоби биткойн за 1,5 млрд. долара и обеща, че в бъдеще електромобилите ѝ ще могат да се търгуват срещу него.

Но освен действията на компанията на Мъск, напоследък криптосветът е изключително бичи настроен, а този феномен виждаме и на фондовите борси. Засега много хора печелят, но най-големите печеливши са тези, които притежават биткойн отдавна, когато цената му ниска.

От тук идва и мантрата "hodl", което означава "дръж" с неправилен правопис (на английски думата се използва "hold"), т.е. не продавай криптовалутата си и чакай нейната цена да се покачи. Скритият елемент на философията обаче е: "Не продавай криптовалутата си, за да не поевтинее и да не реализираме големи загуби."

Във времена като днешните, в които е ясно, че фиатните пари ще се обезценяват прогресивно, заради инфлацията, т.е. печатането на централните банки, подобен подход работи. Освен това много неопитни "криптоентусиасти", привличани от високата цена, започнаха да купуват биткойн. Само че както гласи една от мислите за борсите, която е вярна и в случая, всеки е мъдрец по време на бичи пазар.

Затова и цената изобщо няма да е изненадващо да се изстреля в стратосферата. По-важният въпрос е: Какво се случва след това, когато хубавите новини приключат, а старите акули в сферата вече са реализирали повече от добра доходност? Защото тогава те ще имат силен стимул да продават, а неопитните инвеститори, които обикновено се страхуват от спадане на цената, не разбират фундаментите и страдат силно от стаден имунитет са склонни в подобни моменти да разпродават активите си, страхувайки се пълен колапс на цената.

Отговорът е, че стойността на биткойн ще се срине. Феноменът се наблюдава исторически, включително и при самия биткойн. Последният път, когато се наблюдаваше схема, наподобяваща поведение pump-and-dump (напомпай цената на актива и след това го разпродай) беше в края на 2017 г., когато цената му достигна 19,6 хил. долара за койн. Година по-късно той се беше сринал до под 4 хил. долара за койн - спад от 79%.

Подобна динамика наподобява Манията по лалетата, при която цените на грудките нарастват драстично, като в пика си надхвърлят над десетократно годишния доход на занаятчия, след което се сриват. Крайният резултат е, че много хора, особено тези, пристигнали късно в играта, претърпяват гигантски загуби.

Моята прогноза е, че точно това ще се случи отново с биткойн в определен момент, вероятно на не твърде далечното бъдеще. Възможно ли е дотогава неговата цена да продължи да расте. Вероятно да. Но предвид спекулативната природа на покачването ѝ, всеки потенциален инвеститор трябва да има и подобна неблагоприятна перспектива предвид.

Могат ли компаниите да започнат да държат дългосрочно пари в биткойн?

Както стана ясно, Tesla вече обяви, че ще държи поне някакви пари в биткойн. Други и значително по-малки бизнеси също приемат транзакции в криптовалутата, което означава, че това вече се случва.

Дали обаче и много други ще последват това, не е сигурно. Причината е, че, както казах, поне към момента биткойн се използва много повече като спекулативен актив, отколкото като разменно средство. В резултат на това цената му е уязвима на бързи промени и в посока нагоре, и в посока надолу.

Тези флуктуации не са добре дошли за бизнесите, които искат да използват криптовалутата в счетоводния си баланс в дългосрочен план и това ще ограничи възприемането ѝ.

Все пак докато стойността на биткойн се покачва, както се случва в момента, може би някои бизнеси, склонни към експерименти, ще използват биткойн в транзакции, но според мен е слабо вероятно много от тях да включат криптовалутата в счетоводните си отчети, поне докато цената на биткойн не понижи волатилността си. Вероятно това ще се случи, когато криптовалутата започне да се използва за реални транзакции

Какви опасности крият криптовалутите за хората, които тепърва ще инвестират в тях?

Първата опасност по отношение на биткойн като актив е т.нар. валутен риск. Това е възможността покупателната способност на един актив, в случая на биткойн, да се промени рязко в негативна посока. Както стана ясно, криптовалутата има немалко подобни случаи в историята си.

Защо уелсец плаща £50 милиона за разрешение от градската управа да рови в сметището?

Защо уелсец плаща £50 милиона за разрешение от градската управа да рови в сметището?

Той мисли, че е изхвърлил хард диск, на който има 7500 биткойна или почти 290 млн. долара

Извън финансовите рискове, потребителите следва да се научат как да управляват сигурността си в биткойн пространството, а именно - да съхраняват паролите си внимателно, а също и устройствата, на които имат биткойни. Въпреки че блок-веригата е изключително надежден начин за извършване и удостоверяване на транзакции, именно проблеми в задмониторното устройство водят до загуба на койните.

Затова потребителите трябва да се запознаят внимателно с начините, по които криптовалутите трябва да се пазят.

Заключение

Философията зад биткойн е изключително правилна. Целта е била създаването на децентрализирана валута с ограничено предлагане, която не може да бъде манипулирана и засега, изглежда, това е постигнато.

Въпросът е, че криптовалутата не се използва като разменно средство, а като спекулативен актив. Само по себе си това не е нещо лошо, но внася гигантска волатилност в биткойн, а и в другите криптовалути. Поради тази причина поскъпването му е нестабилно, защото докато цената расте, той е изключително привлекателен, но когато тя се срине, малките и неопитни инвеститори може да се окажат губещи, а и не само те.