Цената на златото в понеделник сутрин се покачва, след укрепвайки се ниво над 1810 долара за тройунция, показват данните от днешната търговията. Отслабването на долара на фона на очакванията за активизиране на китайската икономика подкрепя стойността на благородния метал.

Към 9:45 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна с 4,3 долара, или с 0,24%, до 1813,9 долара за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1801,56 долара за една тройунция, съобщава Тtrading Еconomics.

Цената на мартенските фючърси на среброто в същото време се покачва с 1,08% до 23,5 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) днес се понижи с 0,37%, до 104,16 пункта.

Отслабването на долара идва на фона на пазарните очаквания за по-нататъшно облекчаване на карантинните ограничения в Китай. В неделя ограничителните мерки бяха облекчени в редица градове, по-специално в град Урумчи, който стана един от двигателите на протестните настроения в страната. Освен това карантината беше облекчена в Шанхай и Ханджоу.

Пекин прие политика на нулева толерантност към коронавируса, което поражда опасения относно икономическите перспективи на страната, особено след протестите във фабриката за iPhone на Foxconn Technology Group в Джънджоу, Китай. Очакванията за по-нататъшно облекчаване на блокировките подкрепят очакванията за китайската икономика, което е негативно за традиционното повишена търсене на по-надеждни активи, какъвто е доларът.