В началото на валутната търговия в петък курсът на еврото спадна спрямо долара до минимални от година нива. Това в голяма степен се дължи на опасенията, че сривът на турската лира ще окаже негативно въздействие върху големи европейски бланки, отбелязва Dow Jones.

Днес сутринта общата валута струва $1,1465 за едно евро при курс $1,1527 в края на вчерашната търговия. В началото на днешната търговия курсът на еврото слизаше до $1,1438, което е най-ниската стойност на европейската валута от юли миналата година.

В същото време стойността на еврото спрямо японската валута също се понижава до 127,32 йени в сравнение с 128,05йени ден по-рано.

За един долар днес на пазара дават 111,05 йени при 111,08 йени в четвъртък.

Турската лира продължава свободното падане

Турската лира продължава свободното падане

Валутата се срина до ново рекордно дъно, облигациите с върхова доходност

Единният надзорен механизъм (SSM), главният банков регулатор на еврозоната, изказа опасения, че рязкото падане на курса на турската национална валута може да окаже негативно влияние върху големи банки като на BBVA, UniCredit, BNP Paribas и други, които са представили значителни кредити на Турция.

От началото на тази година турската лира се е понижила спрямо долара с 38%. В хода на търговията в петък тази валута загуби още 6,8%, спадайки до нов рекорден минимум в нивото 5,95 лири за един долар.