В тазгодишната си актуализацията на операционната си система Apple ще предостави на потребителите множество много възможности: като например потенциално революционния начин, по който едно приложение ще може да работи и на iPhone и iPad, и на MacOS. Друг инструмент пък ще позволи на родителите да знаят колко време децата им прекарват пред екрана, а Animoji, които предизвикаха фурор в социалните мрежи, ще станат още по-интересни.

Но точно толкова важно тази година е и какво точно Apple няма да включи в новата версия: нов облик на началния екран за iPhone, iPad и CarPlay, както и обновление на приложението за разглеждане на снимки.

Тези функции ще бъдат забавени, след като Apple реши, че има нужда от нова стратегия, според която компанията разработва и представя нови продукти. Вместо да държи инженерите в непрекъснат стрес заради годишния график, технологичният гигант ще започне да отделя повече време за изпипване до съвършенство на продукта, а едногодишният срок ще се удвои. Така нови функции, които не са напълно готови за масовата публика, ще бъдат забавяни, пише Bloomberg.

Google направи същото със своята осма версия на Android, като не представи почти никакви нови функции, но се съсредоточи върху подобряването на цялостната работа на операционната система.

Разбира се, това не означава, че през тази есен няма да видим нова версия на операционната система и множество подобрения.

Междувременно, разработчиците на Android също не стоят без работа. Google работи по обновяването на операционната система за новото поколение телефони, които ще имитират приетия със смесени чувства "прорез" на iPhone X в горната част на дисплея. Той позволява по-голям екран при по-малък общ размер на телефона без да се губи възможността за поставяне на предна камера, слушалка и хардуер, който да наподобява FaceID на Apple.

Освен това обновлението ще донесе още по-дълбока интеграция на виртуалния асистент на Google, ще подобри живота на батерията и ще донесе поддръжка за нов дизайн - като например множество екрани и сгъваеми дисплеи.

Ключова цел в актуализацията през тази година ще бъде привличането на потребители на iPhone, като Android ще се постарае да започне да изглежда по-добре.Операционната система на Google доминира пазара при ниския и средния ценови клас, но Apple контролира голяма част от скъпите телефони и потребителите, които са по-склонни да плащат за приложения и други услуги.

Малко вероятно е обаче и с новата версия Google да успее да се справи със стария проблем на Android: почти всички от над един милиард устройства ползват остарели версии, които ги правят уязвими на атаки и задържат разпространението на иновациите на Google.