Истинско влакче на ужасите преживя за последните няколко години персоналният компютър. Той оцеля в битката с таблетите, преживя криптолудостта и докарания от нея дефицит на видеокарти... и после дойде COVID-19. Тежкият за цялото човечество период на локдауни беше "златен" за индустрията, защото милиони хора осъзнаха, че нямат подходяща машина за работа, учене и забавление вкъщи.

В един момент мерките паднаха, а с тях - и продажбите. Полетът надолу сякаш няма спиране: по данни на Gartner през 2023 г. са били доставени по-малко от 242 млн. компютри - след като 17 години PC пазарът е бил на нива от над 250 млн. броя.

Според някои наблюдатели предстои оттласкване, докато други са на мнение, че компютрите вече ще бъдат все по-нишови устройства.

Какво се случва в България? Поне според един от големите търговци на компютри по-скоро имаме повод за оптимизъм.

Колко ще нарасне световният пазар на персонални компютри през 2024-а

Колко ще нарасне световният пазар на персонални компютри през 2024-а

Приносът за развитието на сектора на Apple и Intel

Интересът се запазва

Данните на националната статистика не могат да обхванат прецизно динамиката в търговията на компютърна техника, но все пак данните за индексите на оборота показват, че поне при сделките на едро вече не се виждат двуцифрени спадове на месечна база като тези от преди около 2 години.

"Със сигурност покупките не са на същите пикови нива, които бяха валидни за пандемичния период, но в никакъв случай не бих казал, че пазарът се е свил или потребителите са изгубили интерес. Търсенето не е в същата хаотична форма, която беше характерна за периода на пандемията. Клиентите очакват от нас повече професионален подход и отлична техническа експертиза", коментира пред Money.bg Пламен Банов, мениджър "Корпоративни клиенти" в Ardes.bg.

Какво, всъщност, се търси? От думите на мениджъра по бизнес развитието на компанията Димитър Танков става ясно, че асемблираните или марковите настолни компютри вече отдавна не са масово предпочитаното решение за домашни и бизнес клиенти - изместили са ги лаптопите.

"По-малкият дисплей или не пречи, или се компенсира с добавяне на 1, 2 или дори повече монитора чрез докинг станция. Настолните машини се използват предимно за сериозен гейминг или в корпоративна среда, където дори е важно да не се изнася информация извън офиса", посочва той.

Какви ще са характеристиките на новите AI компютри

Какви ще са характеристиките на новите AI компютри

Лаптопите вероятно ще поскъпнат

През последните месеци много от хардуерните производители започнаха да говорят за "суперцикъл" - нова масова подмяна на компютрите по света заради появата на пазара на нови машини с AI възможности. Според Танков, обаче, причините са няколко - сред тях действително е изкуственият интелект, но също така и спирането на поддръжката на Windows 10 в края на 2025 г. (далеч не всички компютри с операционната система могат да я надградят с версия 11 - б.р.), но и фактът, че "цикълът на живот на компютрите, купени по време на Covid, също е към края си".

И ново, и не чак толкова

Ardes.bg е голям търговец както на нова, така и на употребявана техника. Това до неотдавна беше по-скоро нишов пазар без ясни критерии за произход на техниката, качество и надеждност, но ситуацията вече е друга.

"Реновираните продукти са доста популярен избор сред малки и средни бизнеси, както и стартъпи, които нямат възможност за инвестиция в нова и по-скъпа техника. Търсенето при крайните потребители също се повишава, като най-често се ориентират към употребявана техника за дистанционна работа, за обучение/образование или сърфиране в интернет", обяснява Пламен Банов.

Топ 5 най-предпочитани марки компютри през 2023 година

Топ 5 най-предпочитани марки компютри през 2023 година

Уникалните решения, които отговарят на различни потребности и предпочитания

Той е категоричен, че продаваните с едногодишна гаранция от компанията реновирани компютри, лаптопи и монитори са минали през процедура по тестване и са на не повече от 2-3 години. Предлага се и изкупуване на техника както от юридически, така и от физически лица.

За Ardes.bg оползотворяването на вече ненужната техника е пример за работеща кръгова икономика: "Това е пътят на техниката втора употреба и реализацията ѝ в един устойчив цикъл — от клиенти за клиенти".

"Умря" ли ъпгрейдът?

В годините, когато големите настолни компютри доминираха на пазара, беше относително честа ситуацията една машина да навърти почти десетилетие в употреба с няколко надграждания на хардуера - например, още оперативна памет, добавяне на SSD, нова видеокарта и т.н.

Според Банов този модел в голяма степен е част от миналото: "В зависимост от компютърната техника и различните конфигурации, има ограничен набор от подобрения, особено при преносимите компютри, които биха могли да удължат използването им. В някои случаи това може да се окаже, че не е съвсем финансово издържано и обезсмисля инвестицията".

Снимка 662530

Източник: iStock

Според мениджъра "Корпоративни клиенти" в много от случаите техника на повече от 5 години вече е морално остаряла и вече не може да се използва даже за базови нужди като сърфиране и видео.

Ключово според него е нещо, което често забравяме покрай гоненето на терабайти и гигахерци - редовната поддържка, която може да предотврати фатални за нашето PC технически проблеми.