Изкуственият интелект вече повече от година навлиза усилено във всички видове софтуер, а през 2024 г. се очертава да е новата голяма тенденция при хардуера. Компютрите с изкуствен интелект са голямата надежда на производителите за нов скок на търсенето на устройства - а в замяна на потребителите се обещава революционен ръст на производителността.

Какво, обаче, представлява т.нар AI PC? Въпросът е труден, защото в момента всеки на пазара работи по решения, свързани с изкуствения интелект. Относително ясен отговор обаче виждаме при един от гигантите на компютърния пазар - Intel, който разшири своята програма за софтуерни и хардуерни разработчици в партньорство с Microsoft.

Google влага €25 милиона в Европа за обучение на хора да използват изкуствен интелект

Google влага €25 милиона в Европа за обучение на хора да използват изкуствен интелект

Наскоро Google обяви, че ще инвестира 1 милиард долара в изграждането на център за данни извън Лондон

Според двете компании, компютър с изкуствен интелект е този, който има:

  • Процесор Intel Core Ultra, който има специален NPU чип, оптимизиран за AI задачи
  • Достъп до Microsoft Copilot услугата
  • Физически Copilot бутон на клавиатурата на мястото на десния Windows клавиш

Нека навлезем в подробности. Очаквано, AI PC системите ще трябва да са с най-новите процесори, най-малкото, защото невронният чип е по-ефективен в сравнение с основния процесор при генериране на изображения или при ефекти в реално време за целите на видеоконферентната връзка. За момента, обаче, няма твърдо изискване за оперативната памет - а големите езикови модели изискват големи количества RAM.

Колко големи? Както отбелязват от Tom"s Hardware, често на изкуствения интелект му трябват 16 гигабайта, а понякога - и двойно повече. Очакването е, че системите с 8 гигабайта оперативна памет ще останат в миналото. Това вероятно ще оскъпи бюджетните лаптопи, които могат да работят относително стабилно с такова количество и сегашния софтуер.

Задължителната Copilot интеграция на софтуерно и хардуерно ниво е по-проблематична. Най-голямата промяна в стандартната Windows клавиатура от 30 години насам не се приема еднозначно. Ако, обаче, дадена компания е OEM партньор на Microsoft и иска да покаже себе си като производител на компютри с изкуствен интелект, ще трябва да се съобрази - липсата на клавиша дисквалифицира даже хардуер, който иначе е напълно готов за AI употреба.

 Apple придоби компания за AI и стана най-големият купувач на изкуствен интелект

Производителят на iPhone придоби компания за AI и стана най-големият купувач на изкуствен интелект

Технологичният гигант надмина конкурентите Microsoft и Google

"От гледна точка на Intel нашият компютър с изкуствен интелект е с Core Ultra и интегриран NPU, тъй като той отключва всички видове нови възможности и функции в областта на изкуствения интелект. Имаме чудесно сътрудничество с Microsoft, но ще има някои системи, които може да нямат физически ключ, но имат нашия интегриран NPU.", призна пред The Verge и отговорният за PC екосистемата в Intel Тод Люелън.

Intel вече работи с над 100 хардуерни компании, които са разработили 200 компонента по време на пилотната фаза на AI програмата. Разработчиците на софтуер, пък, получават достъп до специална развойна система, базирана на Asus NUC платформата. Компанията има десетки партньори в тази сфера, като сред тях са Zoom, Apple и Autodesk.

Всички се готвят за сериозно състезание на голям пазар. Плановете на Intel са до края на 2025 г. да има над 100 млн. доставени компютри с нейни AI ускорители. Съвместими с тях още до края на тази година пък ще са над 300 приложения.